De langste rivier van de wereld
Met een geschatte lengte van circa 6.700 km is de Nijl de langste rivier van de wereld.
De Witte Nijl stroomt vanaf het Victoriameer Oeganda binnen.
Discussie over bron
Tot op de dag van vandaag woedt er een discussie over de werkelijke bron van de rivier.
Sinds 2006 claimt de Britse ontdekkingsreiziger Neil McGrigor samen met twee collega’s uit Nieuw Zeeland de verst gelegen bron in Rwanda te hebben gevonden aan het begin van de Kagera.
Deze rivier mondt uit in het westelijk deel van het Victoriameer.
Jinja
Eén ding staat vast: de Nijl verlaat dit grootste meer van Afrika bij de stad Jinja in Oeganda. Over een lengte van 500 km stroomt de Victoria Nijl in noordelijke richting door dit land.
Albert Nijl
Na het passeren van de Murchison Falls vervolgt de rivier als Albert Nijl het laatste deel op Oegandees grondgebied. Via Zuid Soedan stroomt de rivier als Witte Nijl Soedan binnen.
Bij de hoofdstad Khartoem voegt het water van de Blauwe Nijl zich bij de Witte Nijl. Deze grootste zijrivier van de Nijl ontspringt in het Tanameer in Ethiopië.
Egypte
Vanaf Khartoem stroomt de Nijl door de Soedanese woestijn naar Egypte. Dit land is al sinds de oudheid volledig afhankelijk van de rivier.
Het grootste deel van de bevolking leeft langs de oevers van de Nijl. Ook bijna alle culturele en historische bezienswaardigheden uit het oude Egypte bevinden zich het stroomgebied.
Jinja
Na de aankomst op het internationale vliegveld Entebbe, op 40 km afstand van de Oegandese hoofdstad Kampala, is ons eerste reisdoel de stad Jinja langs de noordelijke rand van het Victoriameer.
Aerolink
Daarna volgen we de loop van de Victoria Nijl in noordelijke richting met behulp van Aerolink, een kleine binnenlandse luchtvaartmaatschappij die verbindingen onderhoudt met de nationale wildparken van Oeganda.
Waterval
Doel is het Murchison Falls National Park, dat wordt doorsneden door de Nijl. Het park is vernoemd naar de spectaculaire waterval, waar de rivier zich via een nauwe passage 43 meter omlaag stort.
Drie safari’s
In Murchison Falls National Park wacht een intensief programma. Vanuit de luxueuze Paraa Safari Lodge, ondernemen we een wildsafari in de savanne en twee bootsafari’s op de Nijl.
Het rivierverhaal Safari’s in savanne en op Nijl
Lees ook de advertorial Luxe en avontuur langs de Nijl in Oeganda
Waar is de echte bron?
De bron van de Nijl is al vele duizenden jaren een onderwerp van voortdurende speculatie.
De oude Egyptenaren geloofden heilig dat de rivier ontsprong in een gebergte met eeuwige bronnen
Eerste Europeaan
In augustus 1858 zou ontdekkingsreiziger John Hanning Speke de eerste Europeaan worden die het Victoriameer aanschouwde.
Hij keerde in zijn geboorteland Engeland terug met de claim dat hij in het noordelijk deel van het Victoriameer de bron van de Nijl had gevonden.
Hardnekkige theorie
Het Victoriameer wordt door de meeste insiders nog steeds beschouwd als de officiële bron. Maar er doet ook een hardnekkige theorie de ronde die er vanuit gaat dat de bron in een eerder stadium getraceerd moet worden.
Zoals de bron van de rivier Kagera in Rwanda, die de grootste waterleverancier is van het Victoriameer.
Na een barre tocht claimde de Brit Neil McGrigor samen met twee collega’s uit Nieuw-Zeeland in 2006 ‘de verst gelegen bron’ in het Nyungwe Forest in Rwanda te hebben gevonden.
Nóg zuidelijker
Maar geografen herinnerden er vervolgens aan dat de Duitser Burckhard Waldecker al in 1934 een nóg verder zuidelijk gelegen bron in de heuvels van Boeroendi heeft getraceerd.
Dus, wie heeft er gelijk?
Het rivierverhaal De bron van de Nijl bij Jinja
Victoriameer gevoed door duizenden riviertjes
Met een oppervlakte van ongeveer 68.000 vierkante kilometer is Lake Victoria het grootste tropische meer van de wereld.
Het meer ligt op het grondgebied van Oeganda, Tanzania en Kenia.
600 kubieke meter per seconde
Het water van het meer wordt bij Jinja in de Nijl afgevoerd met een snelheid van 600 kubieke meter per seconde.
Kagera
De primaire voeding gebeurt door directe neerslag, enkele grote rivieren en duizenden stroompjes. De Kagera-rivier is in het westelijk deel de grootste waterleverancier.
Eilandjes
In het meer liggen talrijke eilandjes, waarvan er enkele bekend staan om hun prachtige landschap, kuuroorden en bezienswaardigheden.
Opgedroogd
In haar geologische geschiedenis heeft het Victoriameer verschillende ingrijpende veranderingen ondergaan. Het is sinds het ontstaan – ongeveer 400.000 jaar geleden – ten minste drie keer volledig opgedroogd.
Deze cycli houden waarschijnlijk verband met ijstijden.
Ongeveer 17.300 jaar geleden droogde het meer voor het laatst op en liep ruim drieduizend jaar later opnieuw vol met water.