Wildsafari langs Nijl

Een wildsafari in het Murchison Falls National Park in Oeganda biedt de beste kans om het uitbundige dierenleven op en langs de rivier de Nijl van nabij te bekijken. 

Olifanten, nijlpaarden, krokodillen en giraffen laten zich hier zien alsof het de gewoonste zaak van de wereld is… 

Per boot en jeep

Met Paraa Safari Lodge als uitvalsbasis gaan we per boot naar de Murchison-waterval en varen later stroomopwaarts naar de delta van het park nabij de grens met Zuid-Soedan.

Ook toeren we in een jeep door de savanne.

De Murchison-watervallen

Spectaculaire confrontaties in Murchison Falls Park

Murchison Falls National Park wordt gehalveerd door de Nijl. De naam van het park verwijst naar één van de meest spectaculaire watervallen in oostelijk Afrika. Met een oppervlakte van ruim 3.800 vierkante kilometer is dit het grootste nationale park van Oeganda.

Tropische entourage

Het gebied wordt gedomineerd door rivieren, bossen, savanne en moerassen in een tropische entourage. Hier leven meer dan 75 verschillende soorten zoogdieren, zoals luipaarden, olifanten, nijlpaarden, Rothschild giraffen, verschillende soorten antilopen, knobbelzwijnen en Afrikaanse buffels. 

Nijlpaarden, olifanten en krokodillen

De bootsafari’s bieden ons spectaculaire confrontaties met wilde dieren. Nijlpaarden en krokodillen duiken overal op en we zien olifanten drinken langs de oevers. 

Dit deel van de Nijl is ook een paradijs voor vogelliefhebbers. Er leven meer dan 450 soorten, waaronder de zeldzame shoebill stork.

De top van de Murchison-waterval 
Grijze kroonkraanvogels
Egyptische ganzen

Olifanten hebben veel water nodig. Op hete dagen kunnen ze meer dan 200 liter Nijlwater drinken. Met hun slurf kunnen ze in één keer tien liter opzuigen.  

Nijlpaarden zijn overal aanwezig in de Nijl. Ze kunnen niet zwemmen en bewegen zich lopend over de bodem van ondiepe plekken van de rivier.

Overdag verblijven deze dieren meestal in het verkoelende water, ’s nachts gaan ze aan wal om te grazen. 

Nijl-krokodillen vertonen zich meestal in vol ornaat langs de oevers.

De onverschrokken reptielen van soms vier meter lang hebben de bek vaak opengesperd om zichzelf te beschermen tegen een te hoge lichaamstemperatuur. 

Vissers in de delta van Murchison Falls Park nabij de grens met Zuid-Soedan

Wildsafari in de savanne

Tijdens het schrikbewind van dictator Idi Amin in de jaren zeventig van de vorige eeuw, is het wild in het Murchison Falls Park bijna volledig uitgeroeid door zijn soldaten. 
Zij hielden hier hun schietoefeningen met de dieren als doelwit. 

Inmiddels heeft de wildstand zich dankzij grote inspanningen verbazingwekkend goed weten te herstellen.  

De wildsafari onder leiding van gids Amon Coxswain van Paraa Safari Lodge, bezorgde ons enkele opwindende vroege ochtenduren in de savanne.

Oegandese kobs, kort voor zonsopgang
Afrikaanse buffels, omgeven door trouwe volgers, zoals witte koereigers
Hartebeest met jong
De Rothschild-giraf is een bedreigde diersoort, maar leeft nog in het Murchison Falls National Park.
Zadelbek-ooievaar

Nijlpaarden in de moerasdelta

Nijl langste rivier van de wereld