De Liefdesknoop

Festa del Noro d’Amore

Jaarlijks op de derde dinsdag van juni is de Ponte Visconteo in Borghetto aan de Mincio het decor van het Festa del Noro d’Amore, oftewel Het Feest van de Liefdesknoop.

Tortellini

De naam verwijst zowel naar een lokale legende als naar de tortellini, een pasta die exclusief wordt geserveerd in de restaurants van Borghetto en het culinaire middelpunt vormt van het feest op de brug.

Wijn uit regio

Enkele honderden koks bereiden meer dan 600.000 stukjes tortellini voor de ongeveer 4.000 gasten aan lange tafels. Andere lokale specialiteiten worden geserveerd onder het genot van enkele duizenden liters wijn uit de regio. 

Legende van kapitein Malco en nimf Silvia

Op een pleintje in Valeggio sul Mincio herinnert een bronzen beeld aan de legende ‘De Liefdesknoop’. Het is het verhaal van legerkapitein Malco en zijn geliefde, de nimf Silvia, die op de bodem van de rivier de Mincio leeft. 

Boze heks

Na hun eerste nacht samen wil Malco dat Silvia voor altijd bij hem blijft, maar de nimf duikt terug in de rivier, want overdag boven water blijven, betekent de onverbiddelijke transformatie in een boze heks. 

Geknoopte gouden sjaal

Enkele nachten keert zij steeds terug naar haar kapitein, maar de geliefden moeten zich verbergen omdat de dochter van de plaatselijke graaf haar zinnen heeft gezet op Malco.

Uiteindelijk besluiten Silvia en Malco voorgoed te verdwijnen in de rivier. Op de oever van de Mincio blijft een geknoopte gouden sjaal achter als symbool van hun eeuwige liefde. 

Tortellini di Valleggio

Deze legende leeft in Valeggio sul Mincio nog steeds voort in een speciale tortellini in de vorm van een geknoopte sjaal. 

Sarca wordt Mincio