Brenta

Van Lago di Caldonazzo naar Adriatische Zee

De Brenta stroomt in het noordoostelijk deel van Italië vanuit het Lago di Caldonazzo via Padova naar de Adriatische Zee. 

De 174 km lange rivier mondt bij het stadje Chioggia uit in de Golfo di Venezia.

Het Lago di Caldonazzo gezien vanuit het zuidelijk deel

De Brenta heeft z’n oorsprong in het Lago di Caldonazzo.

Dit meer en het aangrenzende Lago di Levico zijn geliefde vakantiebestemmingen.

Met een gemiddelde watertemperatuur van 23 graden behoren de meren tot de warmste van Europa. 

Camping Punta Indiani langs het Lago di Caldenazzo. Mede door de ligging op een schiereilandje heeft deze plek een paradijselijke uitstraling.
De zuidelijke kustlijn van het Lago di Caldonazzo
De plaats waar de Brenta begint
Het eerste deel van de Brenta heeft de vorm van een bescheiden kanaal

Op de plek waar de rivier begint, ligt het gehucht Brenta. Een wandelroute voert omhoog naar het kerkje San Valentino, dat dateert uit de dertiende eeuw.

De heuvel tussen Lago di Caldonazzo en Lago di Levico fungeerde in vroeger tijden als een militaire verdedigingslinie.

Op het hoogste punt nabij het dorpje Tenna liggen de restanten van een omstreeks 1880 gebouwd Oostenrijks-Hongaars fort. 

Het gemeentehuis van Tenna
Lago di Levico

Levico Terme is een toeristisch slenterstadje dat naam en faam dankt aan het arseen- en ijzerhoudende water dat uit de thermale bronnen omhoog borrelt.

Op diverse plaatsen langs het meer valt te genieten van de heilzame genoegens die dit water te bieden heeft. 

Het centrum van Levico Terme
In Levico Terme herinnert het Grand Hotel Imperiale aan de tijden waarin dit pand fungeerde als zomerverblijf van keizerin Sissi.

Enkele kilometers na Levico Terme stroomt de Brenta door het schilderachtige Borgo Valsugana.

De stenen Ponte Veziano (foto hieronder) is in 1498 in Venetiaanse stijl opgetrokken.

Twee eeuwen later kreeg de brug zijn huidige vorm.

Ponte Veneziano

Op de Monte Ciolino boven Borgo Valsugana ligt Castel Telvana.

Het oudste deel van het bouwwerk, dat nu in particulier bezit is, dateert van omstreeks 1300 en werd drie eeuwen later uitgebreid en versterkt.

De Brenta doorsnijdt het stadje Bassano del Grappa.

De Ponte Vecchio is de belangrijkste bezienswaardigheid in Bassano del Grappa. De brug wordt ook wel Ponte degli Alpini genoemd.

Het overdekte houten bouwwerk werd in 1569 ontworpen door de Italiaanse architect Andrea Palladio en is herhaaldelijk vernield tijdens oorlogshandelingen.

De laatste reconstructie vond plaats na de Tweede Wereldoorlog. 

Het aangrenzende Museo del Ponte degli Alpini herinnert aan de strijd die alpinistenjagers tijdens de Eerste Wereldoorlog voerden rond de brug.

Altijd buiten spelen

Hij verschijnt doorgaans onaangekondigd op de meest curieuze locaties. Samen met zijn onafscheidelijke vleugel. Paolo Zanarella noemt zichzelf ‘Il pianista fuori posto’, verwijzend naar het altijd buiten spelen. Zoals op de Ponte Vecchio in Bassano del Grappa. 

Met zijn optredens wil hij laten zien dat een piano niet per definitie op een podium in een theater hoeft te worden bespeeld. Op het jaarlijkse carnaval van Venetië maakte Zanarella ooit furore door een mini-concert te geven terwijl hij met zijn vleugel boven het water hing…

Museo della grappa

Het Poli Grappa Museum in Bassono del Grappa, is in 1898 ingericht door de familie Poli, die al generaties lang grappa produceert. 

Het museum omvat een uitstalling van oude distilleerapparatuur, een bibliotheek met boeken en documenten over grappa en een omvangrijke verzameling van Grappa-miniatuurflesjes. 

Ambachtelijke pastamachines

In Marano Vicentino, een westelijk van Bassano del Grappa gelegens stadje, produceren Pino en Allessandra Bottene ambachtelijke pastamachines.

Het rivierverhaal Bottone bouwt ambachtelijke pastamachines

Niet ver van de plaats waar de Brenta in de Golfo di Venezia uitmondt, ligt één van de meest markante vissersplaatsen van Noord-Italië. Chioggia staat te boek als ‘la piccola Venezia’, het kleine Venetië.

De reportage Chioggia, la piccola Venezia

Via de dorpjes Ca’ Bianca, Ca’ Pasqua en Punta Gorzone stroomt de Brenta zuidelijk van Chioggia en Sottomarina in de Adriatische Zee.

Meteen achter het noordelijke havenhoofd bij de monding van de Brenta begint het langgerekte strand van Sottomarina.

Meer Italiaanse rivieren