Pastamachinemakers

Broer en zus Bottene bouwen ambachtelijke pastamachines

In Marano Vicentino, in het stroomgebied van de Brenta, produceert het familiebedrijf Bottene Fratelli pastamachines.

De handmatig gemaakte producten vinden hun weg naar restaurants en delicatessenwinkels. 

Lillodue voor particulieren

Om ook het gebruik in de particuliere keuken mogelijk te maken, ontwikkelden Pino en zijn zus Alessandra Bottene een kleinere machine, de Lillodue.

Met dit vernuftige apparaat kunnen in een mum van tijd de meest uiteenlopende soorten pasta worden gedraaid.

De Lillodue is intussen uitgegroeid tot het best verkopende apparaat van het bedrijf.

Bigolaro praktisch pronkstuk

Een bijzonder product uit de Bottene-collectie is de Bigolaro. 

In 1875 kreeg oprichter Francesco Bottene koninklijk patent op deze door hem ontwikkelde handpastamachine.

Dikke spaghetti

De naam van het apparaat is afgeleid van het woord ‘bigoli’, Venetiaans dialect voor dikke spaghetti.

Eerbetoon

Als eerbetoon aan de oprichter is de Bigolaro bijna 150 jaar na dato nog altijd in productie bij Bottene. 

Liefhebbers van handgemaakte pasta beschouwen dit pronkstuk niet alleen als een historisch waardevol bezit, maar gebruiken het ook nog steeds in de praktijk. 

Zittend draaien

Het keukenapparaat met een deegbuis van 10 cm doorsnede wordt bevestigd op de rand van een bankje, dat ook meteen fungeert als zitplaats voor de pastamaker.

Deze perst het deeg met behulp van verschillende hulpstukken al draaiend uit de buis.  

Brenta van bron tot monding