Tabak in de Semois-vallei

Dankzij Vincent Manil wordt het rijke verleden van de tabakscultuur in de Semois-vallei levend gehouden. 

Kijkje achter de schermen

In zijn winkel in Corbion verkoopt hij de meest uiteenlopende tabaksproducten.

In het aangrenzende atelier annex museum gunt hij de bezoekers een informatief kijkje achter de schermen van deze ooit zo florerende bedrijfstak.

Ambachtelijke productie

Ter inleiding van het bezoek laat Vincent een videoproductie zien. Hierin wordt getoond hoe de Semois-tabak in deze regio ooit op ambachtelijke wijze werd verwerkt.

Dat gebeurt overigens nog steeds, al is het op minimale schaal.

De tabaksteelt in de Semois-regio beleefde z’n hoogtepunt in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Bijzonder aroma door nevels

Tijdens het drogen van de tabaksbladeren in de open schuren zorgden de veelvuldige nevels in de vallei voor het bijzondere aroma. 

Concurrentie

De tabak, die ter plekke werd versneden en verpakt, vond z’n weg over de hele wereld. De klad kwam er pas in na de Tweede Wereldoorlog door hoge belastingen en concurrentie van Amerikaanse tabaksproducten. 

Droogschuren

Een tastbare herinnering aan de bloeitijd zijn in deze regio de droogschuren met roestbruine daken. Soms staan ze verlaten in het landschap of zijn omgebouwd tot opslagplaatsen en garages.

Het rijke tabaksverleden van Bohan

Bohan is het laatste dorp langs de Semois op Belgisch grondgebied. 

Sinds het wegvallen van de douaneposten vindt de grensoverschrijding naar Frankrijk geruisloos plaats. Vooral in de hoogtijdagen van de tabaksteelt is dat weleens anders geweest.

Smokkelaars

Smokkelaars gebruikten honden om de tabak over de grens te transporteren en douaniers stelden alles in het werk om dat te verijdelen. Ter afschrikking werd een onderschepte hond vaak meedogenloos een poot afgehakt.

Pijptabak

De bevolking van Bohan verdiende vanaf 1876 een goede boterham aan de productie van pijptabak. De struiken werden ingevoerd uit het Amerikaanse Kentucky en gedijden uitstekend in de vochtige bodem en het milde klimaat van de beschutte Semois-vallei. 

Genadeklap

Aan de bloeiperiode kwam een einde door de opkomst van de sigaret en de Amerikaanse tabak. De invoering van de belasting op tabaksplanten zorgden uiteindelijk voor de genadeklap. 

Joseph Martin

Op luttele meters van de grens met Frankrijk herinnert de winkel van Joseph Martin met een prachtige gevel aan het rijke tabaksverleden van Bohan. Hier worden nog altijd tabaksproducten uit de regio verkocht. Vooral de kwaliteit van de sigaren wordt door kenners geroemd.

Op kleine schaal wordt in Bohan nog steeds tabak verbouwd.
In Bohan staan nog enkele oude droogschuren die vaak fungeren als opslagruimte.

Semois van bron tot monding