Gemarineerde paling

In een moerasachtig landschap in het zuidelijk deel van de Po-delta staat het Italiaanse stadje Comacchio bekend om zijn gemarineerde paling.

Het historische centrum is gebouwd op dertien eilandjes die door bruggen met elkaar zijn verbonden. De bekendste is de in 1634 verrezen Treponti met vijf bogen en twee torens. 

De Treponti

Comacchio was ooit een Romeinse nederzetting.

In het jaar 875 meerde een moslimvloot af en plunderde de complete stad.

Vis en zout

Tijdens de Middeleeuwen maakten de bewoners een welvarende periode door.

Niet alleen dankzij de nabijheid van de stad Ravenna, maar ook door de rijke omliggende viswateren en de zoutwinning.

Spina

Zuidelijk van het stadje zijn de resten van de Etruskische stad Spina te bezoeken.

In de vierde en vijfde eeuw voor Christus was dit één van de voornaamste havenplaatsen langs de Adriatische Zee.

Museum toont vroegere palingverwerking

De voormalige visfabiek Manufaturra dei Marinati in Comacchio fungeert sinds het jaar 2000 als museum. Hier is de complete vroegere verwerkingscyclus van paling te zien.

Platte boten

Na de vangst werd de vis afgevoerd in platte boten met speciale ruimten om de vis in leven te houden. In grote rieten manden bleef de paling vervolgens in het water hangen totdat ze voor de verwerking naar de fabriek werd gebracht. 

Roosteren

In het museum is te zien hoe de grote fabriekshal er rond het jaar 1900 uitzag. In twaalf grote open haarden werd de aan spiezen gestoken paling geroosterd.

Marineren

Daarna volgde het marineren in azijn, zeezout, water en laurierblaadjes. In vroeger tijden werd de paling ingelegd in grote houten tonnen; tegenwoordig gaat de gemarineerde paling in blik.

De ‘Marota’ of ‘Marutina’ was aan de bovenkant afgesloten met planken en sleuven om de paling na de vangst tijdens het transport in leven te houden.
De vismarkt in Comacchio

Po van bron tot monding