Nieuw leven voor Zwitsers bergdorp

Corippo, gedrapeerd op een berghelling in het Verzasca-dal © Reizen langs Rivieren

Horecaproject moet authentieke dorpssfeer terugbrengen

Het bergdorpje Corippo in het dal van de Verzasca-rivier staat qua inwonertal te boek als de kleinste gemeente van Zwitserland.

Ooit leefden hier om en nabij 300 mensen, die voornamelijk werkzaam waren in de linnenweverij. Maar na het verdwijnen van deze bedrijfstak begon halverwege de vorige eeuw een gestage ontvolking. In 2018 telde Corippo nog slechts 12 inwoners.

Een ambitieus horecaproject moet het gehucht in het Italiaans sprekende deel van Zwitserland behoeden voor algehele verpaupering. 

Weldadige stilte

Omdat de smalle route door het Verzascadal beperkte parkeermogelijkheden kent, hebben we onze camper aan het Lago Maggiore achtergelaten en de voorkeur gegeven aan een ritje met de onvolprezen Zwitserse Postautobus.

Vanaf de halte Corippo-Bivio lopen we omhoog naar het dorpje. Het stroomgeluid van de Verzasca in het dal sterft langzaam weg en maakt plaats voor een weldadige stilte.

Bij het passeren van de eerste huizen lijken we vooralsnog de enige levende wezens.

We wanen ons in een sprookje

De uit natuursteen opgetrokken achttiende-eeuwse woningen met leistenen daken stralen een onmiskenbare charme uit.

Klauterend en slenterend door de verstilde nauwe steegjes wanen we ons in een sprookje.

De voormalige dorpsherberg is omgebouwd tot hotel-restaurant.

Stenen trappen leiden vanachter de kerktoren naar het dorpspleintje. De onweerstaanbare geur van verse koffie trekt ons naar het terras van het enige etablissement van Corippo. 

Daar raken we in gesprek met Désirée Voitle. Samen met haar echtgenoot, chefkok Jeremy Gehring, blijkt zij aan de basis te staan van het horecaproject dat Corippo nieuw toeristisch elan moet gaan geven.

‘Albergo Diffuso’

De voormalige dorpsherberg waar we kennismaken, is inmiddels met behoud van het authentieke exterieur verbouwd tot hotel-restaurant en fungeert ook als receptie voor hotelkamers in gerenoveerde woningen elders in het dorp.

Het is het begin van de praktische uitvoering van het project ‘Albergo Diffuso’, oftewel Verspreid Hotel.

Door leegstaande panden om te bouwen tot hotelkamers en vakantiewoningen wil men bezoekers van Corippo een authentieke dorpsbeleving bezorgen. Tegelijkertijd moet door deze ingrepen het dorp weer een leefbaar karakter krijgen.

Renovatie van 30 panden

Het project voorziet in de renovatie van dertig panden.

Corippo in de jaren dertig

In  het verlengde van het horecaproject liggen in Corippo plannen klaar voor de restauratie van een oude molen, waar vroeger rogge- en kastanjemeel werd gemalen.

Op het programma staan ook het herstel van fruitboomgaarden en wijnranken en de renovatie van het kanaal dat het dorp van drinkwater voorzag. 

Lees ook: Verzasca en Maggia – bergrivieren voeden Lago Maggiore