Grondbezitter Jorge Silva:
“Natuurlijke bronnen zijn voor ons een fantastisch geschenk’
Het uitgekiende irrigatiesysteem op het Kaapverdische eiland Santo Antão dat de rivierbeddingen vruchtbaar houdt, roept de vraag op hoe de omwonenden de grond in die beddingen verdelen. Tijdens ons bezoek krijgen we daarover nadere uitleg van Jorge Silva. Hij bezit zelf grond in het dal en maakt bij het verbouwen van allerlei gewassen ook gebruik van de rivierbedding van de Ribeira do Paúl.
Emigrant
Deze Kaapverdiaan van geboorte emigreerde in de jaren zestig naar Nederland. Hij studeerde aan de hogere Zeevaartschool en heeft als scheepswerktuigkundige veel gevaren.
Sinds zijn pensionering verruilen Jorge en zijn vrouw Aleid hun woonplaats in Nederland vijf maanden per jaar voor een verblijf in een familiehuis op Santo Antão.
Terwijl hij ons door een stukje rivierbedding leidt, constateert Jorge dat de natuurbronnen in dit gebied voor hem en de andere grondbezitters langs de rivier ‘een fantastisch geschenk’ zijn.
Hij legt uit dat de verdeling van de grond in de bedding onder de aanwonenden eeuwenlang in onderling overleg is geregeld.
Krijtstreepje
“De begrenzing vond op uiterst simpele wijze plaats, zoals een krijtstreepje op een steen. Generaties lang is dat probleemloos verlopen, maar dat is aan het veranderen.
Verdeling
Op dit moment wordt gewerkt aan een grote operatie waarin de regering van Kaapverdië de grond opnieuw gaat verdelen. Dat heeft ook consequenties voor onze familie. De ongeveer dertig stukken grond die mijn ouders hebben nagelaten aan hun zes kinderen moeten nu officieel worden verdeeld.”
Assistentie
Bij het verbouwen van zijn grond in de rivierbedding laat Jorge zich assisteren door lokale bewoners.
“Ik werk met een groep mensen, die ik betaal voor de bemesting, het verbouwen en de oogst. De opbrengst wordt voor een groot deel direct op straat langs de rivier verkocht. Als er veel producten overblijven, worden die in andere dorpen of steden aangeboden.”