Metamorfose langs Nieuwe Maas

Door de eeuwen heen blijven rivieren doorgaans een vaste waarde vertegenwoordigen in het landschap dat ze doorsnijden.

De grote veranderingen in het decor vinden in de loop van de tijd plaats langs de oevers.

Zo heeft zich rond de Nieuwe Maas in Rotterdam en omgeving tussen de jaren 50 en 90 van de vorige eeuw een complete metamorfose voltrokken. 

Voor wie die ingrijpende transformatie uitgebreid wil herbeleven is het oogstrelende fotoboek Rotterdam vanuit de wolken aanbevelenswaardig. 

Spectaculair overzicht van de Nieuwe Maas in 1975. Gefotografeerd vanaf IJsselmonde met Rotterdam Zuid in noordwestelijke richting en de in 1965 geopende Brienenoordbrug.
© Fotobureau Roel Dijkstra

Boek watersnoodramp

Uitgeverij Watermerk maakte begin februari 2023 furore met de publicatie van het monumentale fotoboek Watersnoodramp en Deltawerken vanuit de wolken. 

Hierin wordt de tragische gebeurtenis in 1953 herdacht aan de hand van spectaculaire en vaak nog niet eerder gepubliceerde foto’s van de pionierende luchtvaartfotograaf Bart Hofmeester (1921-2001).

De Euromast langs de Nieuwe Maas, gefotografeerd in 1963 tijdens het vertrek van het Holland Amerika Lijn-schip ss Rotterdam.
© Fotobureau Roel Dijkstra

Vanuit Cessna

Ook in het eerder verschenen Rotterdam vanuit de wolken raak je niet uitgekeken op het werk van Hofmeester, die deze regio als geboren Rotterdammer op zijn duimpje kende. Vanaf de jaren 50 hing hij regelmatig met een Cessna boven het gebied om de ontwikkelingen in de stad en ver daarbuiten vast te leggen.

Herbouw binnenstad

De tijdens de oorlog gebombardeerde binnenstad krijgt invulling en het havengebied schuift gestaag in de richting van de Noordzee.

Het boek is opgebouwd uit een selectie van de reusachtige hoeveelheid beeldmateriaal van Hofmeester, dat na zijn dood is overgedragen aan Roel Dijkstra Fotografie in Vlaardingen.

Hoofdrol voor Nieuwe Maas

Voor dit artikel is een keuze gemaakt uit beelden, waarop de Nieuwe Maas een hoofdrol speelt.

Zorgvuldig getimede opname uit 1972 van de Koningshaven tijdens de doorvaart van een passagiersschip van de Koninginnebrug en de Hef, zoals de voormalige spoorbrug in de Rotterdamse volksmond wordt genoemd.

De Hef was ooit onderdeel van de spoorverbinding tussen Breda en Rotterdam en is sinds 1993 gesloten voor het treinverkeer.

© Fotobureau Roel Dijkstra
Het afzinken van een deel van de Willemstunnel in 1991
© Fotobureau Roel Dijkstra
Vertrek van de ss Rotterdam naar New York in 1964 vanaf de Wilhelminapier

Rechts op de voorgrond het hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn, waarin sinds 1993 hotel-restaurant New York is gevestigd.
Rechtsboven het Noordereiland.

© Fotobureau Roel Dijkstra
Het op de linkeroever van de nieuwe Maas gesitueerde Stadion Feijenoord, beter bekend als De Kuip, gefotografeerd op 25 april 1965 tijdens de wedstrijd van de thuisclub tegen GVAV.

Door een 1-1-gelijkspel behaalden de Rotterdammers die dag de landstitel.

De spelling van de clubnaam is in 1971 veranderd in het internationaal beter ogende Feyenoord.

© Fotobureau Roel Dijkstra
De Maasvlakte is vanaf de jaren zestig in de Noordzee aangelegd als uitbreiding van de Rotterdamse haven. De foto toont de ontwikkeling in 1971. Op de achtergrond de raffinaderijen van BP en Gulf, linksboven de Nieuwe Waterweg.
© Fotobureau Roel Dijkstra

Rotterdam vanuit de wolken – Uitgeverij Watermerk – Winkelprijs € 39,95 – ISBN 978907838820

Meer informatie: www.watermerk.eu