Klimmen op bevroren watervallen

De Cascata di Ursprung wordt gevoed door een bergmeertje aan de voet van de Rieserferner Gruppe. (Google Earth)

Bijzondere tak van de bergsport

Het voorjaar van 2024 is al ver gevorderd. De alpenweiden in de Italiaanse regio Trentino-Alto Adige worden vandaag uitbundig beschenen door de zon.

Het is één van de spaarzame wolkeloze dagen in dit al geruime tijd door klimatologisch leed geteisterde gebied.

Ideale omstandigheden derhalve voor een pittige bergwandeling. 

Aurino

We bevinden ons in het noord-oostelijke puntje van Trentino-Alto Adige nabij de Oostenrijkse grens, waar de rijkelijk gevulde rivier de Aurino zich snelstromend een weg door het Tauferer Ahrntal baant.

Cascata di Ursprung

Onze eindbestemming is de Cascata di Ursprung, een waterval die ontstaat uit een bergmeertje onder de toppen van de Rieserferner Gruppe in de Oostenrijkse Hohe Tauern. 

De wandeling naar de Cascata di Ursprung voert door het Reintal 

Deze waterval aan het eind van het Reintal is in de wintermaanden een geliefde locatie voor beoefenaren van een bijzondere sport. 

Wij zijn op het spoor gezet door Wim Kluvers, een fotograaf uit Hilversum, die er een weinig bekende liefhebberij op nahoudt. Hij beklimt bevroren watervallen. 

Na een wandeling van een uur staan we oog in oog met de Cascata di Ursprung en sturen de drone omhoog voor een beter zicht op de waterval.
De Cascata di Ursprung met daarachter de toppen van de Rieserferner Gruppe
De waterval in de winter 

IJsbijlen en stijgijzers

Deze relatief onbekende tak van de bergsport wordt uitgevoerd met ijsbijlen in de handen en stijgijzers onder de schoenen via een met ijsboren en touwen gezekerde route.

In de meeste gevallen horen de klimmers achter de ijsmassa nog een deel van de waterval stromen. 

Veiligheid

Dat laatste klinkt volgens Wim spannender en gevaarlijker dan het is. “Door onderling vooraf veel informatie uit te wisselen, weten we precies of een waterval in voldoende mate is bevroren en of deze dus veilig is te beklimmen. In het geval van de Cascata di Ursprung is bovendien sprake van een gunstige ligging. Door de koude wind van de berg erachter is deze op het noorden gelegen wand ’s winters vrijwel altijd in conditie, zoals wij klimmers zeggen.”

Wim Kluvers bezig met het bedwingen van de Cascata di Ursprung. Een klimcollega boven hem heeft al bijna de top van de 145 meter hoge waterval bereikt.
Stijgijzers zijn een onmisbaar hulpmiddel bij het beklimmen van de ijswanden
IJsbijlen en stijgijzers geven de klimmers houvast

Stille verbazing

Ter plekke gearriveerd en geconfronteerd met de indrukwekkende rotswand, waarover het water omlaag klettert, staan wij enige tijd in stille verbazing.

We proberen ons voor te stellen dat deze 145 meter hoge waterval nauwelijks vier maanden geleden als verstilde ijsmassa door Wim en zijn klimmaten is bedwongen. Zoals op onderstaand filmpje is te zien…

Uit het water van de Cascate di Ursprung ontstaat de beek Vedretta di Ries, die in het Reintal verder stroomt als Rio di Riva en oostelijk van Campo Tures in de Aurino belandt.
De Aurino in het dorp Cadipietra. Deze 50 km lange rivier is door het snelstromende water een geliefkoosde locatie voor rafters.