Bijzondere tak van de bergsport
Het voorjaar van 2024 is al ver gevorderd. De alpenweiden in de Italiaanse regio Trentino-Alto Adige worden vandaag uitbundig beschenen door de zon.
Het is één van de spaarzame wolkeloze dagen in dit al geruime tijd door klimatologisch leed geteisterde gebied.
Ideale omstandigheden derhalve voor een pittige bergwandeling.
Aurino
We bevinden ons in het noord-oostelijke puntje van Trentino-Alto Adige nabij de Oostenrijkse grens, waar de rijkelijk gevulde rivier de Aurino zich snelstromend een weg door het Tauferer Ahrntal baant.
Cascata di Ursprung
Onze eindbestemming is de Cascata di Ursprung, een waterval die ontstaat uit een bergmeertje onder de toppen van de Rieserferner Gruppe in de Oostenrijkse Hohe Tauern.
Deze waterval aan het eind van het Reintal is in de wintermaanden een geliefde locatie voor beoefenaren van een bijzondere sport.
Wij zijn op het spoor gezet door Wim Kluvers, een fotograaf uit Hilversum, die er een weinig bekende liefhebberij op nahoudt. Hij beklimt bevroren watervallen.
IJsbijlen en stijgijzers
Deze relatief onbekende tak van de bergsport wordt uitgevoerd met ijsbijlen in de handen en stijgijzers onder de schoenen via een met ijsboren en touwen gezekerde route.
In de meeste gevallen horen de klimmers achter de ijsmassa nog een deel van de waterval stromen.
Veiligheid
Dat laatste klinkt volgens Wim spannender en gevaarlijker dan het is. “Door onderling vooraf veel informatie uit te wisselen, weten we precies of een waterval in voldoende mate is bevroren en of deze dus veilig is te beklimmen. In het geval van de Cascata di Ursprung is bovendien sprake van een gunstige ligging. Door de koude wind van de berg erachter is deze op het noorden gelegen wand ’s winters vrijwel altijd in conditie, zoals wij klimmers zeggen.”
Stille verbazing
Ter plekke gearriveerd en geconfronteerd met de indrukwekkende rotswand, waarover het water omlaag klettert, staan wij enige tijd in stille verbazing.
We proberen ons voor te stellen dat deze 145 meter hoge waterval nauwelijks vier maanden geleden als verstilde ijsmassa door Wim en zijn klimmaten is bedwongen. Zoals op onderstaand filmpje is te zien…