Gletsjerramp werpt schaduw over Marmolada

De Italiaanse rivier Avisio ontstaat in het Lago di Fedaia, een stuwmeer aan de voet van de Marmolada, met 3.342 meter de hoogste berg van de Dolomieten. 

Het meer wordt gevoed door het smeltwater van de gletsjer op de noordelijke helling van het gebergte.

Deze omvangrijke ijsvlakte was in de zomer van 2022 wereldnieuws toen door de extreem hoge temperaturen een deel van de gletsjer afbrak en een lawine het leven kostte aan elf bergbeklimmers.

De noordelijke helling van de Marmolada, gezien vanaf de stuwdam van het Lago di Fedaia

Lage waterstand

Op de top van de Fedaia-bergpas op 2.057 meter staan we voor het eerst oog in oog met deze beladen locatie. De gletsjer krult aan twee kanten om een rotspartij en reikt allang niet meer tot aan de oevers van het Lago di Fedaia.

We schrikken van de opmerkelijke lage waterstand in het meer, veroorzaakt door de geringe sneeuwval in de laatste winter en de langdurige hittegolf van de zomer daarna. 

Extreem laagwater in het Lago di Fedaia

‘Move to the top’

We dalen af in oostelijke richting en strijken voor enkele dagen neer in Malga Ciapèla, een op 1.450 meter gedrapeerd dorp aan de voet van de Marmolada.

De kabelbaan ‘Move to the Top’ leidt ons de volgende dag naar het panoramaplatform Punta Rocca op 3.265 meter. 

De kabelbaan van Malga Ciapèla (1.450 m) naar Punta Rocca (3.265 m)
Het laatste traject van de kabelbaan voert over een deel van de Marmolada-gletsjer.

Grootste gletsjer van Dolomieten

De rit is verdeeld in drie trajecten en biedt tijdens de laatste etappe een adembenemend zicht op de Marmolada-gletsjer. Deze ijsvlakte is op de noordelijke helling de grootste van de 75 gletsjers die de Dolomieten nog telt.

Hoewel de bovenkant van deze witte gigant nog twintig meter dik is, heeft de gletsjer binnen een eeuw meer dan 90% van z’n volume verloren.  

Rampzalige lawine

Evenals andere gletsjers in de Alpen gaat de ijsmassa op de Marmolada door de klimaatverandering gebukt onder een versneld smeltproces. 

Dit leidde op 3 juli 2022 tot het afbreken van een stuk gletsjer, waarna een groep ervaren bergbeklimmers bedolven raakte onder een lawine van ijs en rotsblokken.

Een zoektocht met helicopters en drones leverde na enkele dagen de trieste balans op van elf doden.

Verboden gebied

Dit tragische ongeval heeft ertoe geleid dat het gebied rond het bergstation Punta Rocca tijdelijk hermetisch was afgesloten. Pas na voldoende sneeuwval is de gletsjer weer vrijgegeven voor wintersporters.

De Marmoladagletsjer, gezien vanaf het panoramaplatform Punta Rocca. Op de achtergrond het stuwmeer Lago di Fedaia.
Een deel van de Marmolada-gletsjer wordt tijdens de zomermaanden bedekt met doeken die het smeltproces vertragen. In het najaar worden deze lappen weer opgerold.

Indrukwekkend uitzicht

Het panoramaplatform biedt een indrukwekkend 360 graden uitzicht. Bij perfecte weersomstandigheden is vrijwel het gehele gebied van de Dolomieten te zien.

We genieten lang van deze momenten en nemen de gletsjer nog een laatste maal in het vizier.

Daarbij realiseren we ons getuige te zijn van een onherroepelijk verdwijnend fenomeen.

Wetenschappers hebben berekend dat de Marmolada-gletsjer onder de huidige klimatologische omstandigheden waarschijnlijk rond 2030 nagenoeg voltooid verleden tijd zal zijn.

Punta Rocca biedt een 360-graden zicht op de Dolomieten. Hier het gebergte in zuidelijke richting.