Duizendpoot op eiland

Rotterdamse Hetty Guddens actief op Santo Antão

Nabij de monding van de Ribeira do Paúl in Vila das Pombas is ‘CasaMaracuja’ één van de meest geroemde restaurants op Santo Antão.

Het sfeervolle, op een dakterras gesitueerde etablissement is het trotse domein van Hetty Guddens en haar man Vanny dos Reis.

Hetty is Rotterdamse van geboorte, groeide als kind zowel in Nederland als in Kaapverdië op en vertrok in 2006 samen met haar Kaapverdiaanse moeder definitief naar San Antão.

Reputatie als horeca-ondernemer en gids

In de toeristensector van Kaapverdië heeft Hetty inmiddels een uitstekende reputatie opgebouwd. 

Zij fungeert als sympathieke gastvrouw in haar eigen restaurant, waar zij moeiteloos in zes talen communiceert, en runt sinds 2018 ook een gloednieuw hotelcomplex in het begin van de Ribeira do Paúl-vallei.

Zij kent ook alle andere eilanden van Kaapverdië op haar duimpje en is daarom ook een veelgevraagde gids.

Het dakterras van restaurant CasaMaracuja

Hetty beleeft de rivier Ribeira do Paúl dagelijks van nabij. Haar restaurant CasaMaracuja ligt op korte afstand van de monding en het hotelcomplex wordt omringd door de natuurlijke bronnen van de stroom.

Dicht bij huis

In de keuken van CasaMaracuja wordt bijna dagelijks gebruik gemaakt van de producten die de rivierbedding voortbrengt. “Wij serveren uitsluitend natuurlijke én verse producten en die hebben we dus heel dicht bij huis voorhanden.”

Hetty in de rivierbedding van de Ribeira do Paúl
Drinkend uit een bron

Vóór de regentijd

Dat alles betekent dat ook Hetty er belang bij heeft dat de laatste oogsten vóór het intreden van de regentijd worden binnengehaald.

“Als het eenmaal flink gaat regenen, spoelt alles wat nog in de rivierbedding staat met grote kracht in de richting van de zee. Soms ook varkens, kippen en andere dieren die niet meer op tijd kunnen wegkomen uit de bedding worden meegesleurd.”

Aanzwellend geluid

Vooral de regentijd van 2016 herinnert Hetty zich nog als de dag van gisteren. 

“We hoorden een hard aanzwellend geluid. Eerst dachten we dat er een hele zware vrachtwagen passeerde, maar het bleek het aanstormende rivierwater te zijn.

Happening

Het was een complete happening, want bij de monding stonden veel mensen klaar om de meegespoelde gewassen op te vangen. Sommigen gebruikten daarbij visnetten.”

Rivieren op Santo Antão