Legendarische familie Grant
Glenfiddich is één van de drie whisky-distilleerderijen die het eigendom zijn van de legendarische familie Grant.
Dufftown aan Fiddich
Ze liggen op korte afstand van elkaar in Dufftown, een stadje aan de Fiddich, een zijrivier van de Spey River.
Opgericht door William Grant in 1886 wordt bij Glenfiddich de whisky ter plaatse gebotteld nadat deze jarenlang heeft gerijpt in de voorraadkelders met een capaciteit van 800.000 vaten.
Tien miljoen liter single malt
Jaarlijks vindt tien miljoen liter single malt whisky z’n weg over de gehele wereld.
Glenfiddich is de best verkopende single malt whisky, niet alleen in Groot-Britannië, maar ook wereldwijd.
Internationale promotie
De onderneming concentreert zich nog steeds op de productie van single malt en begon in 1963 als eerste met de internationale promotie daarvan.
Glenfiddich opende ook als eerste distilleerderij een bezoekerscentrum, dat jaarlijks 125.000 belangstellenden trekt.
Historische hoogtepunten
1886 – William Grant begint met de bouw van z’n eigen distilleerderij met de hulp van zijn negen kinderen. Hij noemt de onderneming Glenfiddich, Gaelisch voor ‘Vallei van de Herten’. Op Kerstdag 1887 valt de eerste druppel whisky uit de koperen potketels.
1909 – William’s schoonzoon Charles Gordon scheept in voor een wereldreis waarin hij nieuwe afzetmarkten gaat zoeken en Glenfiddich op de kaart moet zetten in vijf continenten.
1886 – William Grant begint met de bouw van z’n eigen distilleerderij met de hulp van zijn negen kinderen. Hij noemt de onderneming Glenfiddich, Gaelisch voor ‘Vallei van de Herten’. Op Kerstdag 1887 valt de eerste druppel whisky uit de koperen potketels.
1957 – Koperslagers worden geïntroduceerd in de distilleerderij. Deze hooggeschoolde ambachtslieden houden zich bezig met bouw en onderhoud van de koperen potketels.
1961 – Water, lucht en gerstemout. Deze voor het maken van whisky noodzakelijke drie-eenheid inspireert ontwerper Hans Schleger tot de creatie van de karakteristieke driehoekige vorm van de Glenfiddich-fles.
1991 – Het allereerste vat whisky van 50 jaar oude Glenfiddich wordt geopend. De whisky heeft gerust in negen vaten, als eerbetoon aan het aantal kinderen van de oprichter.
1998 – Ontwikkeling van het Solara-vat. Vijftien jaar oude whisky rijpt eerst in drie verschillende eikenhouten vaten en wordt daarna overgeheveld in een groot houten vat. Dit Solera-vat blijft altijd minstens half gevuld, waardoor een constante kwaliteit van de whisky wordt gegarandeerd.
2001 – Glenfiddich presenteert de oudste single malt whisky. Een in 1937 gevuld vat rijpte 64 jaar lang. Tijdens die periode waakten tien opeenvolgende keldermeesters over dit vat.
Het productieproces
Elke Glenfiddich-whisky begint in de mash tun.
Gerst wordt hierin tot ruw meel gemalen en vermengd met verwarmd water uit de eigen Robbie Dhu-bron.
De gerst lost op en suikers komen vrij.
Het bronwater absorbeert deze suikers en na zes uur ontstaat een donkere stroopachtige substantie, de zogeheten wort.
Nadat de wort is afgekoeld wordt deze in grote houten fermentatievaten gepompt. In deze washbacks wordt gist toegevoegd.
Het mengsel gaat hierdoor schuimen en de suikers worden omgezet naar alcohol. Na enkele dagen resteert een dikke bruine wash die klaar is voor het distillatieproces.
De vormen van de koperen distillatieketels zijn bij Glenfiddich nog identiek aan de ketels die werden gebruikt door oprichter William Grant.
Sinds 1957 heeft Glenfiddich speciale ambachtslieden in dienst die de ketels bouwen en onderhouden.
Distillatie
Het distillatieproces begint met het langzaam verhitten van de wash, bijna tot het kookpunt.
Hierdoor stijgt de alcohol op en condenseert in de gekrulde pijp weer tot vloeistof. Deze zogeheten ‘low wine’ bevat ongeveer 25% alcohol.
Een distilleerder controleert de kwaliteit van het distillaat met de behulp van de spirit safe.
In de opslagkelders van Glenfiddich wordt de na de distillatie overgebleven vloeistof met een alcoholpercentage van 60 tot 70 in houten vaten opgeslagen.
Het rijpingsproces duurt minimaal drie jaar, maar doorgaans langer.
De vaten worden voortdurend bewaakt door ervaren magazijnmeesters. Zij checken eventuele lekken en nemen op gezette tijden monsters.