Waal

Waterrijkste aftakking van de Rijn

Kort na de grens met Duitsland stroomt de Waal bij het Pannerdensch Kanaal als aftakking van de Rijn verder in westelijke richting.

De rivier, die ruim 70% van het Rijnwater meevoert en daarmee de meest waterrijke aftakking is, passeert de steden Nijmegen, Tiel en Zaltbommel en heet vanaf Woudrichem Boven-Merwede. Deze splitst zich vervolgens weer in Beneden- en Nieuwe Merwede. 

De Beneden-Merwede vertakt zich bij Dordrecht in de Noord en de Oude Maas; de Nieuwe Merwede buigt eerder bij Werkendam in zuidwestelijke richting af richting Hollands Diep en Haringvliet. Na de Haringvlietsluizen belandt het water in de Noordzee.

De Waal bij Varik.
Het Kanaal van S. Andries verbindt de Waal met de Maas.
De sluis in het Kanaal van St. Andries.
Bij Zaltbommel wordt de rivier overspannen door de brug in de A2.

Waal wordt Boven-Merwede bij Slot Loevestein

Waar de Waal bij Woudrichem overgaat in de Boven-Merwede ligt op de linkeroever Slot Loevestein. 

Het omstreeks 1357 gebouwde kasteel fungeerde aanvankelijk als uitvalsbasis voor de rooftochten van ridders. Later fungeerde Loevestein vooral als verdedigingswerk, maar ook als staatsgevangenis.

Boekenkist

Een prominent gevangene was rechtsgeleerde en schrijver Hugo de Groot, die er op 22 maart 1621 in slaagde te ontsnappen in een boekenkist

Tegenwoordig heeft Slot Loevestein de status van rijksmonument met een museumfunctie. Het kasteel is geopend voor het publiek en er worden regelmatig allerlei activiteiten ontplooid.

De Beneden-Merwede tussen Dordrecht en Sliedrecht.

Snel vervoer via Waterbus

De waterbus is een vertrouwde verschijning op de rivieren tussen de Drechtsteden en Rotterdam. 

Van deze snelle vorm van openbaar vervoer over water wordt veelvuldig gebruik gemaakt. Het netwerk van de Waterbus kent een hoofdlijn tussen Dordrecht en Rotterdam, veerdiensten binnen het Drechtstedengebied en een dienstregeling in Rotterdam.

De Beneden-Merwede bij Dordrecht. Rechts buigt het Wantij af in de richting van het natuurgebied De Biesbosch.
Skyline van Dordrecht.
De Noord, gezien vanuit Dordrecht. Op de rechteroever ligt Papendrecht.
De Noord eindigt bij Slikkerveer, waar de Lek verder stroomt als Nieuwe Maas.