Verdon

Gorges du Verdon grootste kloof van Europa

De Gorges du Verdon, de grootste kloof van Europa, dankt haar naam aan de rivier die dit indrukwekkende landschap in zuidwestelijk Frankrijk doorsnijdt. 

De Verdon ontspringt op 2.800 meter hoogte in het gebergte boven Barcelonnette, stroomt door de stuwmeren Lac de Castillon en Lac de Sainte Croix en begint daarna aan het 25 km lange mooiste traject tussen Moustiers-Sainte-Marie en Castellane. 

De rivier heeft hier in de loop van duizenden jaren een reusachtige kloof uitgesleten in het landschap dat voornamelijk uit kalksteen is opgebouwd. 

De kloof, die op sommige plekken een diepte van ruim 300 meter bereikt, trekt talloze bezoekers die er op uiteenlopende manieren van genieten.

De rivier wordt bevaren door liefhebbers van rafting, de steile rotsen vormen een uitdaging voor ervaren bergbeklimmers en wandelaars kunnen kiezen uit dik duizend kilometer aan paden.

Ook zijn speciale routes voor mountainbikers uitgezet. 

Uitzicht vanaf het ‘Point Sublime’

Doordat aan beide zijden van de Gorges du Verdon wegen met panoramaplekken zijn aangelegd, is het gebied ook aantrekkelijk voor automobilisten, motorrijders en fietsers.

Het meest populair is de Routes des Crêtes tussen Moustiers-Sainte-Marie via La Palud-sur-Verdon en Castellane.

De omgeving van het stadje Castellane wordt gedomineerd door een 184 meter hoge kalksteenrots.
Op de rots staat de 12de eeuwse kapel Notre Dame du Roc. Aan de voet verrees in dezelfde periode de parochiekerk St-Victor. De Verdon wordt hier overspannen door de Pont du Roc.
De parochiekerk St-Victor in het centrum van Castellane. Rechtsboven de rots met de kapel.
Nabij Vinon-sur-Verdon vloeit de rivier samen met de Durance, die nabij Avignon uitmondt in de Rhône.