Toce

Grootste waterleverancier Lago Maggiore

Van alle rivieren die uitmonden in het Lago Maggiore levert de Toce veruit het meeste water af.

De 84 kilometer lange stroom domineert het relatief onbekende Val Formazza en ontstaat in het uiterste noorden van de regio Piemonte.

Het bronwater van verschillende stroompjes verzamelt zich bij het stadje Riale en vormt daar La Frua, één van de hoogste watervallen van Europa.

Over een breedte van 60 meter stort de Toce hier 143 meter omlaag en is een spectaculaire en drukbezochte bezienswaardigheid.

Na de waterval baant de rivier zich een weg door drie verschillende dalen. Na de Valle Formazza en Valle Antigorio doorsnijdt de Toce de Val d’Ossola.

In deze drukbevolkte regio rond de stad Domodossola wordt de stroom gevoed door enkele zijrivieren uit de Walliser Alpen, zoals de Diveria en de Anza. 

Zware overstromingen

Dit levert in dit laatste deel van de rivier een krachtige stroming op. Deze wordt nog versterkt doordat dit gebied regelmatig wordt geteisterd door flinke regenval.

In het verleden heeft dit geleid tot zware overstromingen. Nadat in 1964 verschillende bruggen instortten, werd in 2000 een stuk van de autostrada bij Domodossola weggevaagd.

In de bovenloop doorsnijdt de Toce het dorpje Fondovalle.
Bij de monding van de Toce in het Lago Maggiore

Meer Italiaanse rivieren