Taag

Rivierwandeling rond Toledo

Tijdens een bezoek aan het Spaanse Toledo wandelden Thomas Notermans en Claudia Hulst langs de rivier de Taag, die rond deze stad stroomt.

TEKST & FOTOGRAFIE: THOMAS NOTERMANS

Ingeklemd in een schilderachtige bocht van de Taag ligt de stad Toledo, ongeveer 400 km westelijk van Valencia in centraal Spanje. Deze rivier ontspringt op de flanken van de Muela de San Juan in oostelijk Spanje en mondt ruim duizend kilometer verder op Portugees grondgebied bij Lissabon uit in de Atlantische Oceaan.

Tijdens een bezoek aan Toledo trokken we niet alleen ruim de tijd uit voor de verkenning van de stad, maar ook van de rivier en directe omgeving. 

Samenleven

De stad heeft alles wat je ervan verwacht: onwaarschijnlijk veel gebouwen vanaf de pakweg 12e eeuw en herinneringen aan nóg vroeger tijden. Veel voorbeelden van hoe christenen, joden en moslims goed kunnen samenleven en de cultuur tot grote hoogte kunnen brengen.

De Griekse kunstenaar El Greco schilderde zich hier drie slagen in de rondte.

Maar de absolute aanrader is een wandeling om de stad heen met de rivier de Taag als gids. De rivier is hier  nog niet bevaarbaar, maar wel voorzien van een flink aantal stuwen. 

We staken de rivier vanuit Toledo over bij de brug Puente de San Martin, en hielden links aan. We verkeerden een tijdje in de veronderstelling dat dit nergens toe zou leiden, maar het bleek een prachtige route tot de brug Puente de Alcántara. 

Hoog zomer misschien niet verstandig, maar de rest van het jaar is het een uur of twee onwaarschijnlijk genieten.

Park in rivierbedding

Eerder tijdens deze reis stuitten wij in Valencia op het leukste stadspark ooit. 

Ik vermeld dat hier omdat dit park is aangelegd in de bedding van de rivier de Turia, die ooit dwars door het centrum van Valencia stroomde. 

De 300 km lange rivier zorgde vaak voor overlast door overstromingen, met grote schade en zelfs ongevallen met dodelijke afloop tot gevolg. Een jaar of 40 geleden besloot het gemeentebestuur dat het genoeg was. De rivier werd omgeleid en stroomt nu zuidelijk van Valencia naar zee. Iedereen blij.

Paradijs

Heel even dreigde de droge bedding tot snelweg of treinbaan te worden omgevormd, maar dankzij een burgerinitiatief is het nu een park van bijna 10 km lang en ruim 100 meter breed. Met sportvelden, speeltuinen, fitnessbanen, wandel- en fietspaden en de gekste gebouwen. Kortom een paradijs in het hart van de stad.