Neckar

Kees de Grijp en zijn partner Annemarie Loomans maakten een fietstocht langs de Neckar in Duitsland. Van de van bron tot monding 367 km lange rivier legden zij 220 km af in drie etappes.

De Neckar tussen Rottenburg en Tübingen

Onze fietstocht langs de Neckar begint in Oberndorf. Met de auto rijden we eerst naar Rottweil, op 600 meter hoogte en 27 km van de bron. 

Na de overnachting parkeren we de auto bij het treinstation in het nabijgelegen Oberndorf.

Van daaruit beginnen we aan het eerste deel. Via Horb en Rottenburg leggen we een afstand van 67 km langs de Neckar af en slapen in de fraaie Universiteitsstad Tübingen.

Terug met trein

De tweede etappe telt 55 km en loopt via Mittelstadt, Neckartenzlingen, Nürtingen en Wendlingen naar Esslingen, onder Stuttgart.

Diezelfde dag reis ik per trein terug naar Oberndorf om de auto op te halen.

Heilbronn

De volgende dag gaan we per auto via Stuttgart naar Ludwigsburg, ooit de residentie van Hertog Eberhard Ludwig. Na een bezoek aan het prachtige Residens Schloss reizen we via Marbach naar het bezienswaardige Heilbronn. 

Heidelberg

Hier klimmen wij de volgende dag weer op de fiets om via Mosbach en Eberbach naar Heidelberg te rijden. 

Deze route voert langs het bredere en dus beter bevaarbare deel van de rivier. Er zijn veel schutsluizen tussen Heilbronn en Eberbach.  

Nederlandse schepen

Het valt ons op dat veel Nederlandse schepen gebruik maken van de rivier en uiteenlopende vracht vervoeren. 

Samen met onze fietsen en fietstassen stappen we in Heidelberg op de trein en halen de auto op in Heilbronn.

Deze fietstocht voert langs prachtige plaatsjes met vaak mooie historische centra. Daarnaast tref je regelmatig een Weingarten of Biergarten langs de weg, waar je voordelig kunt eten en drinken. De tocht in het heuvelachtige landschap vereist overigens af en toe wel wat klimwerk.