Mera

De Mera ontspringt als Maira in het Zwitserse kanton Graubünden en stroomt in westelijke richting door het Val Bregaglia. 

Rivier van Zwitserse herkomst voedt Comomeer

Comomeer gevoed door rivier van Zwitserse herkoimstBij Castasegna passeert de rivier de grens met Italië en heet vanaf dat punt Mera. In het dorp Piuro wordt de rivier uitbundig gevoed door de Acqua Fraggia. De gelijknamige waterval vormt hier een spectaculaire bezienswaardigheid. 

In het stadje Chiavenna buigt de stroom zuidwaarts af en mondt via het Lago di Mezzola tussen Sorico en La Punta 50 kilometer na de bron uit in het noordelijke deel van het Lago di Como.

Na de bron in het hooggebergte rond de Piz Duan stroomt de Maira in de omgeving van Casaccia verder door het Val Bregaglia.
Bij Vicosoprano

De dubbele waterval Aqua Fraggia bezorgt het dorp Piuro een spectaculaire bezienswaardigheid.

Het water is afkomstig uit het Pizzo Lago, een op 3.050 meter hoogte gelegen meer.

Dit gebied, waarin ook de Mera ontspringt, vormt de waterscheiding tussen de Noordzee en de Middellandse Zee.

Tegenover de stenen boogbrug die de Mera in Piuro overspant, vormt de Chiesa di Prosto een pronkstuk. De kerk dateert uit 1643 en is een fraai voorbeeld van Barok-architectuur.

Het historische centrum van Chiavenna nodigt uit tot een bezoek. Het Castello dei Conti Balbiani aan het Piazza Castello is vernoemd naar de hertogen die het halverwege de vijftiende eeuw bewoonden.

Het bouwwerk is gesitueerd aan de voet van een hoge rotspartij waarachter zich een natuurpark uitstrekt. 

Gletsjerbewegingen

In het Marmitte del Giganti zijn talloze sporen zichtbaar van de gletsjerbewegingen die dit gebied vele duizenden jaren lang hebben gevormd. 

Tussen gepolijste rotsen, steile wanden en oude steengroeven zijn tekeningen, gravures en symbolen aangetroffen, waarvan de betekenis nog steeds wordt onderzocht.

Kort na Chiavenna
Na de doorstroom in het Lago di Mezzola begint de Mera in het dorpje Dascio aan het laatste traject tot de monding
De brug bij Ponte del Passo
Het laatste deel van de Mera
Tussen Sorico en La Punta mondt de Mera uit in het Lago di Como.

Meer Italiaanse rivieren