Massa

Imposante Aletsch-gletsjer baart piepklein riviertje

Met een lengte van bijna 23 km en een oppervlakte van ruim 82 vierkante kilometer slaat de Zwitserse Aletsch-gletsjer alle records in de Alpen.

Deze imposante ijszee strekt zich uit in het hooggebergte boven het Rhônedal en vormt een eenheid met de gletsjers van het fameuze reuzentrio Jungfrau, Eiger en Mönch.

27 miljard ton

Het gewicht van de Aletschgletsjer wordt geschat op 27 miljard ton. Aan het begin – op de Konkordia Platz – is de ijskap 900 meter dik. 

Uit het smeltwater van de gletsjer ontstaat het riviertje de Massa, dat al na 7 kilometer uitmondt in de Rhône.

Het panoramaplatform Eggishorn is bereikbaar via twee gondelbanen vanuit het dalstation in Fiesch.

Aanblik ijszee maakt stil

Bij een poging dit imposante berglandschap te beschrijven, schieten alle superlatieven tekort. De aanblik van de gletsjer maakt stil.

Het is de confrontatie met een emotionele ervaring die niet uitsluitend in beelden kan worden gevangen.

Hier geldt het cliché dat je er zelf geweest moet zijn om dit grandioze landschap in z’n gehele omvang te kunnen bevatten.

Een informatiebord op het panoramaplatform probeert de massaliteit van de gletsjer tekstueel over te dragen.

Als het abrupt zou stoppen met regenen in Zwitserland, zou deze ijsmassa nog voor tientallen jaren water kunnen leveren.

Zelfs bij het volledig smelten van de gletsjer, zou elke bewoner op aarde nog gedurende 4,5 jaar kunnen worden voorzien van 1 liter water per dag.

Het gebied rond de Aletschgletsjer met liftcomplexen en wandelroutes. Het smeltwater stroomt door de Massaschlucht via het Gibidum stuwmeer naar de Rhône.
Het laatste deel van de Aletschgletsjer, gezien vanaf de Belalp op 2.094 meter. Het smeltwater perst zich door de nauwe Massa-schlucht.
Het panoramaplatform bij de Belalp biedt een onbelemmerd zicht op het laatste deel van de Aletsch-gletsjer en het begin van het riviertje de Massa.
Het eerste deel van de Massa
De Massa baant zich een weg door de nauwe kloof. In het onderste deel van de foto is de hangloopbrug zichtbaar als onderdeel van één van de wandelroutes door dit gebied.

Het Gibidum stuwmeer vangt het rivierwater halverwege de Massa-schlucht op en wordt gebruikt door een waterkrachtcentrale.

De bouw van de 122 meter hoge dam duurde drie jaar en werd voltooid in 1967.