Lesse

Rivier verdwijnt ondergronds in de Grotten van Han

De Lesse ontspringt op het Ardens Plateau in Ochamps in zuidoostelijk België en stroomt over een lengte van bijna 90 km naar de uitmonding in de Maas in Anseremme nabij Dinant. 

In Belvaux verdwijnt de rivier ondergronds en komt na de Grotten van Han weer tevoorschijn. 

Het laatste deel tussen Houyet en de samenvloeiing met de Maas wordt veelvuldig gebruikt door kanovaarders.

In het centrum van Ochamps heeft de Lesse nog de omvang van een uit de kluiten gewassen greppel.

Niet ver van de samenvloeiing van de Lesse met de Our ligt het pittoreske dorpje Redu. Liefhebbers van tweedehands boeken strijken hier graag neer om te snuffelen in de diverse winkels.

De overweldigende belangstelling van een boekenmarkt in 1984 leidde ertoe dat boekhandelaren tijdens de zomermaanden vanuit gehuurde huizen en schuren in het dorp hun producten gingen verkopen.

Uiteindelijk groeide dat uit tot een compleet boekendorp. 

De samenvloeiing van de Our met de Lesse

De Promenade de la Lesse voert over een afstand van vier kilometer langs één van de mooiste delen van de rivier.

Via een houten overspanning kunnen wandelaars halverwege de route van oever wisselen.

Bij Belvaux verdwijnt de rivier ondergronds en komt na de Grotten van Han weer tevoorschijn in Han-sur-Lesse.

De Grotten van Han zijn miljoenen jaren geleden door de Lesse uitgesleten in een kalkheuvel en vormen al sinds de 18de eeuw een toeristische attractie. 

Hemelsbreed bedraagt de afstand tussen in-en uitgang van het grottenstelsel ruim 1 kilometer, maar de lengte van het ondergrondse deel van de rivier is vele malen groter. 

Afhankelijk van de stroomsnelheid van het water duurt het gemiddeld 20 uur voordat de Lesse weer bovengronds verschijnt. 

Het Kasteel van Vêves op het grondgebied van de gemeente Houyet staat geklasseerd als uitzonderlijk monument en is een voorbeeld van de militaire architectuur van de 15e eeuw. 

De top van het Parc de Furfooz biedt een prachtig zicht op de Lesse-vallei.

Halverwege het traject tussen Houyet en de uitmonding in Anseremme slingert de Lesse zich in een grote boog rond het Massief van Furfooz. 

In het 50 hectare tellende natuurgebied Parc de Furfooz toont een informatieve wandelroute van 3,5 km de rijkdommen van dit gebied dat vanaf de prehistorie tot in de Middeleeuwen werd bewoond.

Grotten en spelonken

Veel kenmerken van het massief zijn in de loop der eeuwen gevormd door de Lesse, zoals de grotten en spelonken, die in de prehistorie zijn gebruikt als verblijfplaats voor mensen en dieren.

Deze locaties hebben eigen namen gekregen en zijn voor een groot deel te bezoeken tijdens de wandeling.

Interessant is ook het zogeheten verdwijngat, waarin zich een onderaardse zijarm van de Lesse bevindt.

Romeins badhuis

Al meteen aan het begin van de wandelroute door het Park van Furfooz worden de bezoekers getrakteerd op een bezienswaardigheid van hoge archeologische waarde in de vorm van een Romeins badhuis.

De ruïne van dit gebouw werd in 1958 gereconstrueerd in de oorspronkelijke omvang.

Een steile trap leidt naar het Trou du Grand Duc.
Tussen Houyet en de uitmonding in de Maas wordt de Lesse een groot deel van het jaar bevaren door kayaks.
Na de Pont Saint-Jean in Anseremme stroomt de Lesse in de Maas. De brug is gebouwd in de zestiende eeuw en verbindt het kloosterstadje Anseremme met het enkele kilometers verderop gelegen Dinant.