Lech en Loisach

Lech en Loisach ontspringen in Oostenrijk en monden uit in Duitsland

De oorsprong van de Lech en de Loisach ligt in Oostenrijk. Beide rivieren monden op Duits grondgebied uit in respectievelijk Donau en Isar.

Het stroomgebied van de 113 km lange Loisach wordt vanaf de verschillende bronnen in het Oostenrijkse Tirol tot voorbij de Duitse wintersportplaats Garmisch Partenkirchen gedomineerd door de Zugspitze. 

Via Ehrwald draait de rivier in een ruime boog langs de west- en noordzijde van dit gebergte Duitsland binnen. 

De Eibsee aan de voet van de noordelijke kant van de Zugspitze

De hoogste berg van Duitsland

Met 2.962 meter boven de zeespiegel is de Zugspitze de hoogste berg van Duitsland.

Aan de noordelijke basis ligt de Eibsee gedrapeerd in een idyllische entourage. Van hieruit loopt één van de modernste kabelbanen van Europa naar het bergstation van de Zugspitze.

Aan de Oostenrijkse kant kan de top worden bereikt door een kabelverbinding vanuit Ehrwald-Obermoos.

De Eibsee met zicht op de top van de Zugspitze
De Loisach en het Zugspitze-massief, gezien vanuit de omgeving van Garmisch Partenkirchen

Na Garmisch Partenkirchen buigt de Loisach af en stroomt in noordelijke richting tussen de Ammergauer Alpen en het Estergebergte naar de samenvloeiing met de Isar bij Wolfratshausen.

Bovenloop Lech nog ongerept

De Lech ontspringt in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg aan de voet van de Rote Wand op 1.880 m. Na de wintersportplaats Lech am Arlberg stroomt de rivier tussen de Allgäuer Alpen en de Lechtaler Alpen door Tirol.

Hier in de bovenloop heeft de rivier nog het oorspronkelijke ongerepte karakter. In het Tirolse stroomgebied ligt een uitgestrekt natuurpark.

Kort na de grens met Duitsland stroomt de Lech achtereenvolgens door het stadje Füssen en de Forggensee.

Eén van de bezienswaardigheden in het stadje Füssen is het voormalige zeventiende eeuwse in barokstijl opgetrokken klooster Sankt Mang.

Sinds 1909 zijn de gebouwen in bezit van de gemeente Füssen. Op dit moment wordt de noordelijke vleugel gebruikt als stadhuis en in de zuidkant is een historisch museum ingericht.

Sprookjeskasteel

Slot Neuschwanstein bij Füssen is met een jaarlijks bezoekersaantal van bijna anderhalf miljoen één van de populairste attracties van Duitsland.

Het kasteel is gebouwd in de negentiende eeuw in opdracht van koning Lodewijk de Tweede van Beieren en staat ook bekend als het sprookjeskasteel.

Walt Disney heeft zijn inspiratie voor het kasteel van Doornroosje in het Californische Disneyland hier opgedaan.

Lechbruck am See

Via de Forggensee stroomt de rivier bij Lechbruck am See in het stuwmeer Lechstausee.

In Lechbruck am See staat een beeldje van Sankt Johannes Nepomuk. Hij wordt beschouwd als de beschermheilige van rivieren en bruggen.

Langs de Lechstausee ligt camping Via Claudia

Na Lechbruck verliest de rivier het oorspronkelijke karakter door stuwmeren die worden aangewend voor de opwekking van elektriciteit.

Na de stad Augsburg is de Lech grotendeels gekanaliseerd en is de oorspronkelijke rivierbedding drooggevallen. Nabij Donauwörth wordt het water van de Lech opgenomen door de Donau.