Isère

Belangrijkste zijrivier van de Rhône

De Isère stroomt over een lengte van 286 km door het zuidwesten van Frankrijk en is de belangrijkste zijrivier van de Rhône.

De bron ligt op 2.900 meter aan de voet van een gletsjer op de noordelijke helling van de Col de l’Iseran, niet ver van de grens met Italië.

In het middensegment tussen Albertville en Grenoble wordt de Isère gevoed door de belangrijkste zijrivieren Arly, Arc en Drac.

In Pont de l’Isère, 10 km noordelijk van de stad Valance, mondt de rivier uit in de Rhône.

Kort na de bron op de Col de l’Iseran stroomt de Isère door het wintersportoord Val d’Isère.

Bakermat van Witte Steenkool

In het stroomgebied van de Isère hebben zich aan het eind van de negentiende eeuw belangrijke ontwikkelingen voltrokken rond de opwekking van elektriciteit door waterkracht. 

De Franse ingenieur Aristide Bergès speelde daarbij een leidende rol.

In 1880 baarde hij opzien door zijn papiermolen nabij Grenoble te laten draaien op stromend rivierwater. Negen jaar later introduceerde hij op de Wereldtentoonstelling in Parijs het begrip ‘Witte Steenkool’ (‘Houille Blanche’).

Een door hem gebouwde installatie ondersteunde zijn stelling dat gletsjers en rivieren een nieuwe vorm van energie-opwekking kunnen opleveren.

Zijn revolutionaire idee ondervond in de daaropvolgende decennia navolging in andere delen van de Alpen. Eerst mondjesmaat, maar vanaf halverwege de twintigste eeuw op grote schaal. Waterkracht gaf uiteindelijk de aanzet tot de aanleg van kunstmatige meren en de bouw van stuwdammen.

Tignes wijkt voor stuwmeer

Zo werd in het stroomgebied van de Isère het dorpje Tignes in 1952 opgeofferd voor de bouw van een stuwmeer.

Het belang van elektriciteitsopwekking door waterkracht woog destijds zwaarder dan huis en haard van de 500 inwoners. 

Door de aanleg van het stuwmeer Lac du Chevril verdween het oorspronkelijke dorp Tignes onder water

Zij verhuisden naar het nieuwe Tignes, dat zich een flink stuk hoger gelegen zou ontwikkelen tot een internationaal geliefd wintersportoord.

Het aantal inwoners is sindsdien opgelopen tot het vijfvoudige. Samen met buurgemeente Val d’Isère trekt Tignes jaarlijks een kwart miljoen toeristen.

Het nieuwe Tignes
De rivier stroomt door een langgerekte vallei richting Bourg-St-Maurice
Rond de stad Bourg-St-Maurice wordt de Isère gevoed door talloze bergbeken.
Rafters in de omgeving van Bourg-St.Maurice
Het stadje Centron biedt veel faciliteiten voor wildwatersporten.
De Isère bij Centron
De Vieux Pont is één van de bezienswaardige monumenten in het stadje Moûtiers.

Grenoble: Alpenhoofdstad langs Isère

Grenoble ligt op de vlakke linkeroever van de Isère. Als de grootste gemeente binnen het Alpengebied wordt de stad ook wel La Capitale des Alpes genoemd.

Middeleeuwse Bastille

Op de top van de steile helling van de rechteroever ligt de Bastille de Grenoble. Dit imposante bouwwerk is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Het complex is opgetrokken in de middeleeuwen en vervulde lange tijd een belangrijke strategische functie in de verdediging van de Dauphiné tegen het Hertogdom Savoie. 

De Bastille is bereikbaar via een wandelpad en een kabelbaan met bolvormige gondels.

De Bastille biedt een mooi uitzicht over de stad. Vanaf het fort is goed te zien hoe Grenoble is gesitueerd in een door bergen omringde kom.
In Grenoble vloeit de rivier de Drac samen met de Isère.