De Italiaanse kant van het Mont Blanc-massief is gesitueerd langs twee grote dalen.
Oostelijk van het wintersportoord Courmayeur ligt het Val Veny. De hier stromende rivier Dora della Val Veny wordt gevoed door de gletsjers Miage en Brenva.
Noordoostelijk van Courmayeur stroomt de Dora della Val Ferret door het gelijknamige dal. Vlakbij de Italiaanse ingang van de Mont Blanc-tunnel vloeien beide stromen samen. Vanaf hier heet de rivier Dora Baltea.
Italiaanse rivier doorklieft Aostadal
De 160 kilometer lange Dora Baltea begint op een hoogte van 1.400 meter, doorklieft het Aosta-dal van west naar oost, buigt na de stad Aosta af in zuidoostelijke richting en mondt westelijk van de stad Crescentino uit in de Po.
De belangrijkste gletsjers aan de Italiaanse kant van het Mont Blanc-massief zijn de Miage en de Brenva.
De door het dal stromende Dora della Val Veny ontvangt grote hoeveelheden smeltwater van beide gletsjers.
Deze rivier vloeit samen met de Dora della Val Ferret en stroomt als Dora Baltea verder door het Aosta-dal.
In het traject door het Aosta-dal wordt de Dora Baltea gevoed door talloze rivieren uit verschillende dalen. Zoals de Dora di Valgrisanche die voortkomt uit het stuwmeer bij Beauregard.
Forte di Bard
Het Forte di Bard is een imposante bezienswaardigheid. Het uit de Romeinse tijd daterende bolwerk langs de Dora Baltea werd in het begin van de negentiende eeuw bij het stadje Bard herbouwd en verstevigd op een hoge rots.
IJzersterk verdedingswerk
Door de strategische ligging in het hier smalle dal stond het lang te boek als een ijzersterk verdedigingsbolwerk. De troepen van Napoleon maakten het fort in het voorjaar van 1800 met de grond gelijk.
Nadat het herbouwde fort in verval was geraakt, werd het in 2006 na een ingrijpende restauratie heropend voor het publiek.
In de stad Ivrea vervult de snelstromende rivier een belangrijke recreatieve functie.
Hier worden regelmatig nationale én internationale kampioenschappen wildwater varen georganiseerd.