Theems

De rivier de Theems stroomt vanaf de bron bij Thames Head nabij het gehucht Kemble in oostelijke richting en eindigt na 346 km bij Southend-on-Sea in de Noordzee.

Van Kemble tot Southend-on-Sea

Voordat de rivier de stad Oxford passeert heeft de Theems landschappelijk veel te bieden.

Eén van de beste manieren om optimaal te genieten van de Zuid-Engelse Cotswolds is het volgen van het Theems-voetpad. Deze lange-afstandsroute volgt de rivier 294 km.

Na Oxford en Reading meandert de Theems door Henley-on-Thames, Marlow en Windsor.

London

Geruime tijd stroomt de rivier daarna door Greater London en Central London. Veel toeristische attracties in de Britse hoofdstad liggen langs de oevers, zoals de London Eye.

Nabij de bron in Kemble
Arkell’s Riverside in Lechlade 
De Ha’penny brug in Lechlade markeert het begin van de bevaarbare Theems.

Vanaf Lechlade vormen de zogenaamde ‘narrowboats’ een veelvuldig fenomeen op de Theems.

De naam verwijst naar de originele schepen waarmee goederen werden vervoerd over de smalle kanalen van Groot-Britannië. Tegenwoordig fungeren de meeste narrowboats als drijvende woningen en pleziervaartuigen. 

De sluis St. John’s Lock nabij Lechlade
Van 1958 tot 1974 markeerde dit stenen beeld van ‘Father Thames’ de bron van de Theems. Omdat deze plek nauwelijks bezoekers trok, is het verhuisd naar St. John’s Lock.

Oxford is vooral beroemd om zijn universiteit.

Studenten en academici uit alle delen van de wereld bezoeken Oxford University al vanaf de stichting in de elfde eeuw. 

De toegangseisen zijn bijzonder streng; mede daardoor is de kwaliteit van zowel onderwijs als onderzoek van hoog niveau. De universiteit wordt constant gerangschikt binnen de top 5 van de beste universiteiten ter wereld.

De Bodleian Library is één van de oudste bibliotheken ter wereld en verbonden aan de Universiteit van Oxford. 

De collectie omvat meer dan 11 miljoen gedrukte exemplaren. Geen enkel document mag de leeskamers van de ‘Bod’ verlaten.

De bibliotheek is verdeeld over verschillende locaties, zoals de Radcliffe Camera (foto), een neogotisch gebouw waarin tegenwoordig de leeszalen van de Bodleian zijn gevestigd.

De ‘Head of the River’ is één van de bekendste pubs in Oxford. Het is ook een goed startpunt voor een boottocht over de Theems. 

Henley-on-Thames is bekend door het jaarlijkse roeievenement The Royal Regatta.

Op de strook tussen de finish en de stad wordt ook het Festival of Music and Arts gehouden.

Windsor Castle is oorspronkelijk ontworpen als strategisch bouwwerk van waaruit een belangrijk deel van de Theems kon worden gecontroleerd.

Het kasteel is al geruime tijd verbonden aan de Britse koninklijke familie, die zich in deze locatie schuilhield tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

Het wordt nog steeds gebruikt als weekendverblijf van de familie.

Nabij Richmond
Cruiseschip New Southern Belle
Richmond Bridge
Blik op de Theems vanaf het hoogste punt in Richmond

Richmond Park is het grootste van de acht koninklijke parken in Londen. Met een oppervlakte van 2.500 hectare is het de grootste ingesloten groene ruimte binnen de Britse hoofdstad.

Jaarlijks bezoeken miljoenen Londenaren en toeristen het park. De talloze herten en andere dieren zijn inmiddels gewend geraakt aan hun aanwezigheid. Zelfs het gemotoriseerde verkeer dat alleen bij daglicht is toegestaan, jaagt de dieren niet weg.  

In Richmond Park groeien veel oude bomen, vooral eiken, die een beschermde status hebben.  

Laagwater in Putney
De Tower of London is de bekendste brug over de Theems.

Miljoenen wandelaars langs de Theems in Londen

In de jaren 70 van de vorige eeuw had de rivier nauwelijks culturele waarde. Sinds de tweede helft van de jaren 90 is dit beeld drastisch veranderd.

Langs de Theems opende Shakespeare’s Globe Theatre in 1996, Oxo Tower Wharf een jaar later en in 2000 het Tate Modern Museum, de Millennium Bridge en de London Eye.

In 2007 werd het National Film Theatre in een nieuw jasje gestoken en kreeg de Royal Festival Hall een facelift.

Het wandelpad tussen Tate Modern Museum en de London Eye is aangelegd in 2008. In datzelfde jaar wandelden meer dan 20 miljoen Londenaren en toeristen hierover langs de rivier.

De Shard domineert de skyline van Londen sinds het voorjaar van 2012.

Het 86 verdiepingen tellende gebouw is 310 meter hoog en omvat kantoren, restaurants, een 5-sterrenhotel en exclusieve appartementen.

De London Millennium Footbridge verbindt Banksite met de City en is gesitueerd tussen Southwark Bridge en Blackfriars Railway Bridge.

De brug is ook een rechtstreekse verbinding tussen Tate Modern Museum en de St. Paul’s kathedraal.

Kort na de opening in 2000 moest de brug enige tijd worden gesloten in verband met instabiliteit. Pas na twee jaar was dit euvel opgelost.

De London Eye

De London Eye is uitgegroeid tot een iconisch herkenningspunt.

Het 135 meter hoge reuzenrad is zichtbaar op een afstand van 40 km en is inmiddels de best bezochte betaalde attractie in Londen.

Jaarlijks draaien meer dan 3,5 miljoen mensen een half uur durend rondje in de 32 capsules, die adembenemende uitzichten bieden. 

Blik vanuit de London Eye op de Houses of Parliament met de Big Ben

De Thames Barrier is ontworpen om Londen te beschermen tegen extreem hoogwater vanuit de Noordzee. Het is de op één na grootste beweegbare stormkering ter wereld. Alleen de Oosterscheldekering in Nederland is groter van omvang.

Laagwater in de Theemsdelta nabij de monding in de Noordzee

Meer rivieren in Groot-Brittannië