Alcantara

Siciliaanse rivier stroomt langs Etna naar Ionische Zee

Vanaf de bron in het Nebrodi-gebergte ten noorden van de vulkaan de Etna tot de zee legt de Siciliaanse Alcantara een afstand van 52 km af. 

De rivier ontspringt bij het bergdorp Floresta op 1.275 hoogte en daalt af naar de voet van de Etna, waar de stroom bij de stad Randazzo afbuigt naar het oosten.

Na Francavilla stroomt de rivier onder langs het bergdorp Motta Camastra en vernauwt de loop zich tot de Gole dell’ Alcantara. Bij de badplaats Giardini Naxos is de uitmonding in de Ionische Zee.

De bron van de Alcantara ligt verstopt in een bergweide die bij helder weer een imposant uitzicht op de vulkaan de Etna biedt.

Floresta hoogste bergdorp van Sicilië

Vertrouwd beeld op het dorpsplein van Floresta.

We bevinden ons in het Nebrodi-gebergte, waar Floresta trots is op de status van hoogstgelegen gemeente van Sicilië. 

Omhoog lopend in de Via Aldo Moro worden we verwend door de geur van versgebakken brood en stappen we de bakkerswinkel van Alfio Guiseppe di Lando binnen. Alfio di Lando loopt vanuit de bakkerij in de winkel, slaat het meel van z’n handen en begroet ons hartelijk.

Omdat Floresta vandaag in het teken staat van een voorjaarsfeest, is extra veel brood nodig. Di Lando maakt de door brandend hout en gloeiende kooltjes verwarmde ovenvloer vrij en schuift de gerezen deegbollen één voor één op de hete cementen vloer.

Aan het begin van de middag zal hij de kersverse broden afleveren op het dorpsplein waar zich de festiviteiten ontrollen.

Op het plein voor de kerk wagen de eerste bezoekers zich aan een dansje.
Vanuit de voedselstalletjes stijgen onweerstaanbare geuren op. We kiezen voor ‘Prochetta Suino Nero’, een knapperig stukje vlees van het fameuze zwarte varken, dat in het Nebrodi-gebergte wordt gefokt. 

Lees ook de reportage
Siciliaanse delicatesse Suino Nero

Na ons aangename verblijf in Floresta dalen we af naar Randazzo. Deze aan de noord-westelijke voet van de Etna gelegen stad biedt een onbelemmerd uitzicht op de vulkaan.

Uitbarsting 1981 

Tijdens een uitbarsting in 1981 beleefden de inwoners van Randazzo angstige momenten door een snel naderende lavastroom. 

Uiteindelijk ontkwam de stad aan verwoesting doordat de lava op enkele honderden meters afstand van de eerste huizen stolde. 

In het landschap zijn daarvan nog steeds de zwarte contouren zichtbaar.

Kort voor de Alcantara-kloof vernauwt de stroom zich in een bedding van basalt tot enkele meters. 

Etna-lava vormt Gole dell’Alcantara

De Gole dell’ Alcantara is duizenden jaren geleden ontstaan toen de loop van de rivier Alcantara tijdens een uitbarsting van een laag gelegen Etna-krater bij Mojo Alcantara werd geblokkeerd door een lavastroom. 

Door het ijskoude water stolde de lava veel sneller dan gebruikelijk en ontstonden in de stroomrichting van de rivier achthoekige steenzuilen.

In de millennia daarna schuurde de Alcantara zich in de richting van de zee een weg door dit lavagesteente, waardoor de kloof z’n huidige grillige vorm kreeg.

Tussen Calatabiano en Giardini Naxos begint de rivier aan haar laatste traject naar de zee. Het snelstromende water van de Alcantara doorsnijdt het strand nabij Giardini Naxos.

Daar waar het zoete rivierwater zich vermengt met de Ionische Zee slaan vissers graag hun slag.

Lees ook de reportage Etna blijft actief