Matter Vispa

Bron in droomdecor met Matterhorn

De Zwitserse Matter Vispa ontspringt aan de voet van de fameuze Matterhorn uit het smeltwater van de Zmutt-gletsjer. Kort voor het mondaine vakantiedorp Zermatt wordt de rivier gevoed door de Gornera, die haar oorsprong vindt op de Gorner-gletsjer. 

Saaser Vispa

In dit droomdecor stroomt de Matter Vispa dwars door Zermatt en vloeit 30 km noordelijker bij Stalden samen met de Saaser Vispa. Deze 27 km lange rivier ontspringt nabij het wintersportoord Saasfee en wordt voornamelijk gevoed door het water uit het stuwmeer Mattmarksee.

Rhône

Na de samenvoeging stroomt de rivier als Vispa nog 8,5 km verder tot de stad Visp, waar het water wordt opgenomen door de Rhône. 

De Matter Vispa in Zermatt aan de voet van de Matterhorn
De rivier stroomt dwars door Zermatt.

Sporen aardverschuiving Randa blijven zichtbaar

Het 10 km noordelijk van Zermatt gelegen dorp Randa is door de eeuwen heen regelmatig getroffen door aardverschuivingen. Van de meest recente gebeurtenis in 2015 zijn de sporen nog steeds duidelijk zichtbaar. 

Enorme ravage

Op 23 april van dat jaar raakten reusachtige rotsblokken los van de berg boven de linkeroever van de Matter Vispa en rolden met donderend geraas het dal in.

Door de ligging van het dorp aan de andere zijde van de rivier op 1.400 meer hoogte vielen er geen slachtoffers, maar de ravage was enorm. De aardverschuiving veroorzaakte stofwolken die de omgeving tijdelijk compleet verduisterden.

Ook in 1991

In het voorjaar van 1991 werd deze omgeving ook al zwaar getroffen, toen afgebrokkelde rotsen binnen enkele weken tot driemaal toe omlaag gleden.

De spoorbaan en de weg door het dal liepen zware schade op, de rivier raakte over een afstand van bijna anderhalve kilometer geblokkeerd en veel op de hellingen grazend vee werd dodelijk getroffen. 

In Stalden vloeien de Matter Vispa en de Saaser Vispa samen.

In en rond deze plaats liggen enkele fraaie oude bruggen, zoals de Kinnbrücke, die in 1544 werd gebouwd als onderdeel van de paswegen tussen Zwitserland en Italië.

In de gemeente Neubrück wordt de Vispa overspannen door de Ritibrücke, een in 1599 gebouwde steenboogbrug.
Na Stalden stroomt de rivier verder als Vispa. In de stad Visp is de uitmonding in de Rhône.