Arve

Het Mont Blanc-massief vanaf de Col de la Forclaz op de route tussen Martigny en Chamonix

Arve ontspringt in Mont Blancmassief 

De Arve ontspringt op 2.200 meter hoogte in de noordoostelijke hoek van het Mont Blanc-massief nabij het dorpje Le Tour. Tijdens het traject in westelijke richting door het dal van Chamonix ontvangt de rivier grote hoeveelheden water van gletsjers op de Franse hellingen van het massief. De belangrijkste zijn Glacier du Tour, Argentière, Mer de Glace, Des Bossons en Tête Rousse. 

Mer de Glace

De grootste waterleverancier is de Mer de Glace. Dat gebeurt via de zijrivier de Arveyron, die onstaat aan het eind van deze reusachtige ijsmassa. Na een ruime bocht mondt de Arveyron in het dal van Chamonix na 4,5 km uit in de Arve.

Monding in Rhône

Na het verlaten van het dal stroomt de Arve noordwestelijk in de richting van Genève. De rivier passeert daarbij Les Houches, Sallanches, Cluses, Bonneville en Annemasse. Op Zwitsers grondgebied mondt de Arve ten westen van Genève uit in de Rhône.

De Arve nabij Le Tour aan de Franse kant van het Mont Blanc-massief
De Aiguille du Midi
Nadering van de Aiguille du Midi met de kabelbaan vanuit Chamonix

De Aiguille du Midi is de hoogste per kabelbaan te bereiken bergpiek in het Mont Blanc-massief.

De kabelbaan arriveert op de noordelijke top op 3.777 m. Een dwars door de rots geboorde lift voert naar de centrale piek op 3.842 m. 
Hier biedt een panoramaterras een imposant 360 graden-uitzicht. 

Pas dans le vide…

Een spannende attractie op de top van de Aiguille is een volledig uit glas opgetrokken glazen kooi.

Deze zogeheten ‘Pas dans le Vide’ (‘Stap in de Leegte’) mag alleen worden betreden met speciale pantoffels en is geen aanrader voor wie worstelt met hoogtevrees.

Onder de glazen vloer gaapt een peilloze diepte.

Het panoramaplatform van de Aiguille du Midi met uitzicht op de Italiaanse kant van het massief
De top van de Mont Blanc
Het terras aan de dalzijde van Chamonix
De Vallée Blanche is een paradijs voor skiërs en bergbeklimmers.

Mer de Glace grootste gletsjer van Frankrijk 

Aan de noordzijde van de Mont Blanc strekt zich de Mer de Glace uit. Het is de grootste gletsjer van Frankrijk en vormt de voornaamste voedingsbron voor de rivier de Arve.

De Mer de Glace is snel te bereiken met een tandradtrein vanuit het centrum van Chamonix. 
Het bergstation van Montenvers op 1.913 meter
De laatste bochten van de Mer de Glace, gezien vanaf het bergstation in Montenvers

De Mer de Glace-gletsjer is 11 kilometer lang, op sommige plaatsen meer dan 400 meter diep en omvat ongeveer 31 vierkante kilometer.

De ijsafzetting eindigt op 1.600 meter. In tien jaar tijd is de Mer de Glace 200 meter in hoogte geslonken en sindsdien niet langer zichtbaar vanuit de stad Chamonix.

Sinds de Kleine IJstijd, die ongeveer van 1750 tot 1850 heeft geduurd, zijn de Alpengletsjers dramatisch geslonken. Het schilderij toont de Mer de Glace in 1826. De gletsjer bereikte in die dagen de maximale omvang.

© Gugelmann Collection, Swiss National Library, Bern

Ieder voorjaar worden ter hoogte van Montenvers gaten in de gletsjer geboord om bezoekers toegang te verschaffen tot in de ijsmassa.

Omdat de gletsjer voortdurend in beweging is, moeten de grotten steeds opnieuw worden uitgegraven.

Het einde van de Mer de Glace wordt gemarkeerd door twee bergmeren. Hieruit ontstaat het riviertje Arveyron dat in een ruime bocht in het dal van Chamonix stort. (Google Earth)
De Arveyron in het dal bij het gehucht Les Bois. In de jaren zeventig van de vorige eeuw reikte de gletsjer nog tot hier.
In Chamonix vloeit de Arveyron samen met de Arve. Het troebele water op de voorgrond duidt op de aanwezigheid van meegevoerd puin van de Mer de Glace-gletsjer.

Chamonix aan de voet van het Mont Blanc-massief is in alle seizoenen een belangrijke toeristische trekpleister. In de winter wordt de stad druk bezocht door skiliefhebbers. In de overige jaargetijden strijken hier vooral wandelaars en bergbeklimmers neer.

De Arve stroomt dwars door het centrum van Chamonix. Op de achtergrond de tong van de Glacier des Bossons.

De gletsjer Des Bossons reikte in de jaren tachtig van de vorige eeuw nog tot aan de snelweg bij Chamonix.

Inmiddels heeft de ijsmassa met de karakteristieke tong zich een flink stuk teruggetrokken. 

Op de foto hierboven stroomt het smeltwater van de gletsjer onder de Autoroute Blanche door gaat daarna in het gehucht Les Bossons op in de Arve.  

De Arve stroomt in de richting van Les Houches
Westelijk van de stad Genève mondt de Arve uit in de Rhône (Google Earth).