Arno

De langste rivier van Toscane

Met een lengte van 241 km is de Arno de langste rivier van Toscane. 

Na de bron op de Apennijnse Monte Falterona (1.654 m) in het Nationaal Park Foreste Casentinesi stroomt de rivier eerst in zuidelijke richting langs de stadjes Poppi, Bibbiena en Capolona.

Na een afbuiging boven Arezzo in noordwestelijke richting ontvangt de Arno nabij Pontassieve veel water van de zijrivier de Sieve. 

Florence en Pisa

Vanaf hier loopt het traject van oost naar west dwars door het centrum van Florence en Pisa.

Kort daarna mondt de Arno bij Marina di Pisa uit in de Tyrreense Zee.

De Arno ontspringt in het westelijk dal van de Monte Falterona.

Door kanalisatie en de bouw van dammen – zoals hierboven in Subbiano –  is het overstromingsgevaar de laatste decennia sterk gereduceerd.

Toch blijft de Arno een onberekenbare rivier die zich in korte tijd van rustig kabbelend tot een woeste stroom kan ontwikkelen. 

Vooral de stad Florence profiteert tegenwoordig van de opgetrokken dammen. 

Terranuova Bracciolini

De Arno stroomt dwars door Florence/Firenze. In het verleden had deze stad vrijwel jaarlijks zwaar te lijden door overstromingen.

In de winter van 1966 vonden veertig inwoners de dood toen een deel van de oevers instortte en ook grote materiële schade werd aangericht. Talloze cultuurschatten ging daarbij verloren.

Ponte Vecchio mooi en beroemd

De Ponte Vecchio is de beroemdste én mooiste brug over de Arno. Op deze plaats bevond zich al in de Romeinse tijd een houten overspanning. Nadat een overstroming in de veertiende eeuw de brug geheel vernielde, werd een stenen versie opgetrokken. 

Corridoio Vasariano

De invloedrijke familie de’ Medici liet een hoger gelegen brugdeel bouwen, zodat de adel de oversteek kon maken zonder zich te mengen met het ‘gewone volk’. Deze Corridoio Vasariano is nog altijd te zien aan de oostkant van de brug boven de winkels.

Juweliers

De winkels op de Ponte Vecchio worden voornamelijk bezet door juweliers. Ook in vroeger tijden hebben zich altijd winkels op de brug bevonden, van slagers en bakkers tot looiers en smeden. 

De deels boven de Arno hangende winkels geven de Ponte Vecchio een speciaal karakter.

Tijdens de stormvloed van 1966 werd grote schade aangericht aan deze bouwsels en verdween voor een fortuin aan juwelen in de rivier.

Kunstenaars pikken een graantje mee van de toeristenstroom op de brug. 
De Duomo

Na het doorsnijden van het centrum van Florence stroomt de Arno via Empoli, Castelfranco di Sotto en Vicopisano naar Pisa.

Ook hier kiest de rivier zijn weg dwars door de stad. 

Aan de statige gebouwen langs de Arno is nog af te lezen dat Pisa ooit een welvarende stad was.

De rijkdom werd vergaard dankzij handel en scheepvaart.  

Pisa is op de toeristische wereldkaart beland door de scheve toren. Hoewel dat minder goed zichtbaar is, helt ook de aangrenzende kathedraal enigszins.

Beide bouwwerken staan op het Piazza dei Miracoli en trekken het hele jaar door massa’s bezoekers uit alle delen van de wereld.

Na het traject door het stedelijk gebied van Pisa stroomt de Arno bij Marina di Pisa in de Tyrreense Zee.

Tamelijk snel na de bouw in 1173 begon de toren over te hellen door de combinatie van een gebrekkige fundering en een moerasachtige ondergrond. 

Meer Italiaanse rivieren