Na eeuw weer zwemmen in Seine

Een ambitieus plan moet het na ruim een eeuw mogelijk maken om in Parijs weer te kunnen zwemmen in de Seine. In het ernstig vervuilde rivierwater is het nemen van een bad sinds 1923 officieel verboden.

Fantasiebeeld van een stukje Seine-oever anno 2025 – © Apur-Luxigon

Het schoner maken van de rivier is al in 2018 begonnen, duurt nog tot 2025 en omvat onder andere de aansluiting van 23.000 woningen en 260 woonboten op de riolering van de stad.

Ook moet de waterkwaliteit verbeteren door de aanleg van zuiveringsinstallaties. De uitvoering kost ruim 1,5 miljard euro.

Dankzij Olympische Zomerspelen

Dankzij de organisatie van de Olympische Spelen in de zomer van 2024 in de Franse hoofdstad is het streven om de Seine schoner te maken in een stroomversnelling geraakt.

De openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen van 2024 in Parijs zal zich afspelen op de Seine – © Impressie Apur-Luxigon

Tijdens de Spelen in Parijs zal een deel van de zwemonderdelen in het water van de Seine worden afgewerkt.

Ook gaan de rivier en haar oevers een hoofdrol spelen tijdens de openingsceremonie. 

De deelnemende atleten varen 6 km lang op meer dan 160 boten over de Seine tussen Pont d’Austerlitz en Pont d’léna. De toeschouwers zullen het spektakel deels vanaf tribunes op de rivieroevers kunnen volgen.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Zomerspelen dat de opening van het sportieve evenement niet in een stadion plaatsvindt.