Surinamerivier in korjaal

Awarradan

Bij Tapawatra Sula in het zuiden van Suriname vloeien de bronrivieren Gran Rio en de Pikin Rio samen en stromen vanaf dat punt verder als Surinamerivier. Hemelsbreed ongeveer 250 kilometer verder is er iets voorbij de hoofdstad Paramaribo de monding in de Atlantische Oceaan.

TEKST EN FOTOGRAFIE: THOMAS NOTERMANS

Wij vliegen van Paramaribo naar Cajana, diep in het binnenland van Suriname en meer stroomopwaarts aan de Gran Rio. Per korjaal gaan we nog wat verder de rivier op tot de Awaradan Sula.

Voorbij dit punt wonen geen mensen meer tot diep in Brazilië.

Sula

Een sula is een rotsformatie in de rivier die voor een vaak gevaarlijke stroomversnelling zorgt. Waar Gran Rio staat voor grote rivier, betekent Pikin Rio kleine rivier. 

Het water kolkt, ook in de korte droge tijd van maart-april. We overnachten in Kosindo, een river lodge van zes huisjes. 

De bovenloop van de Surinamerivier

Onderweg naar Tapawatra is de rivieroever aan beide kanten zo goed als ondoordringbaar. De groene muur wordt slechts hier en daar onderbroken door een kleine nederzetting.

Onze stuurman weet feilloos de weg tussen de rotsen die vaak maar een paar centimeter onder het wateroppervlak schuilgaan.

Soms moet de boot over de rotsen worden gesleept en een enkele keer wordt er van boot gewisseld. Dan gaat alles mee, ook de buitenboordmotor.

River lodge Kosindo

In het dorp Djumu worden we opgewacht door de korjaal van Pingpe, een paar uur stroomafwaarts gesitueerde jungle resort, waar we douchen met regenwater.

Op de rivier is het al een stuk drukker dan de afgelopen dagen. Niet zo verwonderlijk, want in dit deel van het land ontbreken wegen en is transport alleen via het water mogelijk.

Jungle resort Pingpe

Botopasi is ons volgende resort langs de Surinamerivier. Het is groter dan Kosindo en Pingpe en wordt omringd door dorpen.

Daaronder ook Pikinslee, dat een museum heeft en één bewoner met een auto… Dat voertuig is in de grote regentijd, als het water in de rivier hoog staat, op twee korjalen aangevoerd vanuit Atjoni/Pokigron waar de weg vanuit Paramaribo ophoudt. In Pikinslee zijn geen straten, dus staat de auto te glimmen op het erf van de eigenaar…

Onderweg naar Botopasi
Zonsondergang in Botopasi

Vanaf Atjoni kun je per taxibusje over een redelijke asfaltweg in een uur of drie naar Paramaribo rijden.

Atjoni ligt aan de zuidkant van het Brokopondo stuwmeer, dat is gevormd na de bouw van de Afobaka stuwdam in 1964. 

Tussen Botopasi en Atjoni
Aankomst in Atjoni

Na Afobaka stroomt de rivier verder naar het noorden langs plaatsen als Klaaskreek, Paranam en Domburg.

In Paramaribo verbindt sinds 2000 de Jules Wijdenboschbrug de stad met Meerzorg en Commewijne op de andere oever.

Ter hoogte van het 18de eeuwse Nederlandse fort Nieuw-Amsterdam, op de rechteroever, voegt de Commewijnerivier zich bij de Surinamerivier om een stuk verderop de Atlantische Oceaan te bereiken.

 Samenloop Surinamerivier en Commewijne