Lobuche River

De Khumbu in het Himalayagebergte is de hoogst gelegen gletsjer ter wereld. 

Uit het smeltwater van deze ijsvlakte, die aan het begin op 7.600 meter boven de zeespiegel ligt, ontstaat op bijna 5.400 meter de rivier de Lobuche. 

De Canadese filmer Nick Versteeg maakte opnamen op deze bijzondere locatie.

TEKST EN FOTOGRAFIE: NICK VERSTEEG

Het Himalaya-gebied is de geboorteplaats van een groot aantal rivieren. De Lobuche ontspringt op de zuidkant in Nepal in de onmiddellijke nabijheid van het Everest South Base Camp.

Tijdens opnamen voor producties over het vrijwilligerswerk van de Canadese Rotary-organisatie maakte ik samen met mijn collega Ivan Bacica een vijfdaagse trektocht naar het zuidelijke basiskamp. Tijdens deze inspannende, maar fascinerende klim volgden wij de Louche-rivier door een spectaculair dal omgeven door indrukwekkende bergpieken.

Opwarming

Hoe dichter je het basiskamp nadert, hoe duidelijker worden de gevolgen van de huidige klimaatverandering zichtbaar. Een groot deel van de reusachtige Khumbu-gletsjer is door een onstuitbaar smeltproces aan het verdwijnen. 

Tijdens de trektocht moesten we alle lichaamsdelen volledig bedenkt houden om te voorkomen dat de zon op deze grote hoogte onze huid binnen enkele seconden zou verbranden. 

‘We hoorden het water diep onder de gletsjer stromen’

Bij het bereiken van het 5.000 meterpunt in Gorakshep is de rivier versmalt tot een kleine stroom die wordt bedekt door ijsplakkaten. 

Tijdens de overnachting in het basiskamp hoorden wij het water diep onder de gletsjer stromen.

Aardbeving

Twee dagen na ons bezoek werd Nepal getroffen door een hevige aardbeving en vonden 22 mensen de dood in het basiskamp. 

In Namche Bazar ondervonden we de trieste gevolgen van diezelfde aardbeving, maar na een week konden we gelukkig ongedeerd huiswaarts keren. Geschokt, maar in leven…