La Loire à velo

De Loire is met haar ruim duizend kilometer de langste rivier van Frankrijk. Ze ontspringt in het Centraal Massief en mondt uit in de Atlantische Oceaan.

Kasteel Chambord

TEKST EN FOTOGRAFIE: ROBERT JAN BLOKLAND

Tal van stromingen en delen van de rivierbedding van de Loire zijn zo breed dat het water bijna stilstaat tussen de begroeide zandbanken. Daardoor is scheepvaart onmogelijk. Wel zie je traditionele kleine houten zeilschepen. Enkele tientallen zijrivieren komen uit in de Loire, waarvan de Vienne, Cher en Indre de bekendste zijn.

Een deel van de Loire en het omliggende gebied, grofweg tussen Sully-sur-Loire en Angers,  valt onder de bescherming van Unesco. Dit gedeelte is niet alleen befaamd vanwege mooie, historische plaatsen als Amboise, Blois, Orleans en Tours, maar vooral door het enorme aanbod aan kastelen. Het zijn er maar liefst zo’n 150, met bijzondere bouwwerken als Chambord, Chenonceau, Villandry, Ussé en Chaumont-sur-Loire.

De oever van de Loire kenmerkt zich door prachtige en afwisselende natuur, wijngaarden, appelbomen, zonnebloemvelden en verstilde dorpjes. 

De regio leent zich uitstekend voor meerdaagse fietstochten. 
De fietsroute La Loire à Velo volgt de rivier en voert langs de mooiste plekjes. 

De skyline van Blois
Kasteel Chenonceau aan de Cher