Endeavour River

Tijdens een reis door Australië bezocht fotoreporter Thomas Notermans een historische plek aan de monding van de Endeavour River.

TEKST & FOTOGRAFIE: THOMAS NOTERMANS

In juni 1770 liep ontdekkingsreiziger James Cook met zijn schip de HM Endeavour grote schade op voor de kust van Noord-Australië.

Het lukte hem de gehavende bark op het strand van het – later naar hem genoemde – Cooktown te krijgen. De reparaties namen zeven weken in beslag.

Cooktown is het meest noord-oostelijke stadje van Australië.

Cooktown met op de achtergrond Grassy Hill. Vanaf deze heuvel bekeek James Cook de mogelijkheden voor een veilige aftocht door het meest noordelijke stuk van het Great Barrier Reef.
De Endeavour River is een bescheiden samenstelsel van drie takken in het noorden van de staat Queensland. In de baai van Cooktown mondt de Endeavour uit in de Coral Sea, een hoekje van de Pacific Ocean.
De vuurtoren van Cooktown op Grassy Hill, precies op de plek waar James Cook gestaan moet hebben om zijn kansen in te schatten voor de aftocht. Het zes meter hoge bouwwerkje, dat 100 jaar dienst deed, is sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw niet meer in gebruik.