Badhuis voor olifanten

Robert Jan Blokland en zijn vrouw Mélanie reisden tijdens hun vakantie op Sri Lanka langs enkele van de ruim honderd rivieren die dit Zuid-Aziatische land telt. Hoogtepunt was de confrontatie met badende olifanten in de Maya Oya.

TEKST EN FOTOGRAFIE: ROBERT JAN BLOKLAND

Sri Lanka is ongeveer anderhalf maal zo groot als Nederland. Het Zuid-Aziatische (ei)land heeft maar liefst honderd rivieren, die allemaal in het centrale bergland ontspringen en via vele stroomversnellingen naar de kust stromen. Men gebruikt de benaming ‘ganga’ voor een grote rivier, een ‘oya’ is een kleine rivier.

De ‘Pinnawela Elephant Orphanage’ is een opvanghuis voor babyolifantjes die verstoten zijn of hun moeder hebben verloren. Ook volwassen gehandicapte of verstoten olifanten zijn hier ondergebracht.

De ongeveer 80 olifanten kunnen vrij leven op een land van 10 hectare. Twee keer per dag worden de dieren gewassen in de Maha Oya rivier, met een schitterend groen landschap als decor. Het is een indrukwekkend gezicht als de hele kudde zich van het weeshuis door een smal straatje met souvenirwinkels naar de rivier begeeft.

De Mahaweli is met 335 km de langste rivier van Sri Lanka. De bron van de Mahaweli bevindt zich op Adam’s Peak. 

De Madhu rivier in het zuidwesten van Sri Lanka biedt prachtig natuurschoon, mangrovebossen en een enorme biodiversiteit. 

Aalscholvers genieten in de zon na een visontbijt.