Grillige Murchison River

Australië is in veel opzichten een merkwaardig land. Het heeft onwaarschijnlijk veel rivieren en kreken, maar de meeste staan een groot deel van het jaar droog. Wat Australië in overdaad heeft zijn zeeën, oceanen, kusten, stranden, baaien, lagunes, inhammen, enzovoort. Maar daar gaat Reizen langs Rivieren (helaas) niet over.

TEKST EN FOTOGRAFIE: THOMAS NOTERMANS

Volgens kenners heeft de Murchison River de afgelopen 400 miljoen jaar niet droog gestaan. Integendeel, de 850 km lange groene rivier heeft een spectaculair en grillig stroomgebied van maar liefst 82.000 vierkante kilometer, uitgesleten tussen de plek waar hij ontspringt en het plaatsje Kalbarri in West-Australië waar de Murchison uitmondt in de Indische Oceaan. 

De kloven zijn op sommige plaatsen zo diep, dat de zomertemperatuur er oploopt tot 50 graden Celsius of meer. Intussen gaat het er daar beneden zo vredig aan toe dat tal van vogels en reptielen er een prima leefgebied vinden.

Langs de rivier is verder niks. Geen dorp, geen benzinepomp, geen kroeg, echt helemaal niks. Nou ja, behalve dan om de paar honderd kilometer een zorgvuldig aangelegde parkeerplaats met toiletten voor dames en heren en voor rolstoelers apart. Smetteloos!