Wilde Vjosa in Albanië

Tijdens een autoreis door Albanie reed Jeroen Versteeg samen met zijn 11-jarige zoon Luka een flink stuk langs de nog ongerepte rivier de Vjosa.

En dat leverde de ene na de andere fotogenieke verrassing op.

Wereldprimeur

Tijdens deze tocht, waarbij de fraaie panorama’s Jeroen dwongen zijn camera permanent in de aanslag te houden, kregen zij te horen dat de rivier enkele maanden eerder was omgedoopt tot National Wild River Park.

Een wereldprimeur, want nog niet eerder werd een rivier die beschermende status toegekend.

Deze door de Albanese regering genomen beslissing is een overwinning voor bewoners in het stroomgebied die zich jarenlang met hand en tand hebben verzet tegen de bouw van een grote waterkrachtcentrale.

Bedreiging ecosysteem afgewend

Deze installatie en de bijbehorende stuwdammen zouden een regelrechte bedreiging van het ecosysteem en de leefomgeving van de Vjosa hebben opgeleverd.

Aanvankelijk leek de strijd van de bewoners te worden genegeerd, maar toen het outdoormerk Patagonia en acteur Leonardo DiCaprio de actie internationaal onder de aandacht brachten, zwichtte de regering. 

Langs de rivier bevinden zich warmwaterbronnen

De 272 km lange Vjosa ontspringt als Aoos in Griekenland en stroomt ruim 190 km over Albanees grondgebied naar de monding in de Adriatische Zee.