Geen honger door rivieren

TEKST & FOTOGRAFIE: THOMAS NOTERMANS

Wie van reizen langs rivieren houdt en de kans heeft om Zambia te bezoeken, houdt het niet droog bij de aanblik van de twee grootste rivieren van dit deel van zuidelijk Afrika, de Luangwa en de Zambezi.

Zambia, 18 keer zo groot als Nederland, is arm, maar dankzij de vele rivieren wordt hier geen honger geleden. 

Met een lengte van ruim 2.600 km is de Zambezi is de grootste en langste rivier van het land. De Luangwa voegt zich 800 km na de bron bij de Zambezi.

De grote rivieren van Zambia zijn veel meer dan enorme plassen water die van het hoogste naar het laagste punt stromen. De Zambezi ontspringt in het noorden en stroomt via west naar zuid en oost om in Mozambique uit te monden in de Indische Oceaan. 

Na Angola en Congo te hebben gepasseerd, vormt de rivier ter hoogte van het plaatsje Kazungula een vierlandenpunt van Zambia met NamibiĆ«, Botswana en Zimbabwe. 

Ter plekke wordt al jaren gebouwd aan een brug die de gammele en volstrekt chaotisch veerpont ooit zal vervangen. 

In Livingstone is de Zambezi breed en in mei, kort na de regentijd, goed gevuld. Vier kilometer verderop liggen de fameuze Victoria Watervallen. 

De enorme en constante nevelpartij die bij het 100 meter diepe wereldfenomeen ontstaat, is op deze afstand al goed te zien. 

Vlak na de watervallen perst de woeste Zambezi zich tussen de rotswanden van Zambia (links) en Zimbabwe. De foto is genomen vanaf de brug die beide landen verbindt.

Diep donkergroen stroomt de Zambezi na de Kariba Dam 200 km verder naar het oosten als grensrivier tussen Zambia en Zimbabwe, voordat de Luangwa zich aandient.

Door de bouw van de Kariba Dam in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontstond het Kariba Meer. Deze kunstmatige plens water is 200 km lang, gemiddeld 200 meter diep en op het breedste punt 25 km breed.

De Luangwa ontspringt in het noordoosten van Zambia vlakbij de grenzen met Tanzania en Malawi. In het oosten vormt de rivier de grens met twee van de beste wildparken van Afrika, het North Luangwa National Park en het South Luangwa NP. 

De 800 km lange Luangwa wordt naar verluidt slechts door twee bruggen overspannen. De eerste ligt in Mfuwe de volgende in Luangwa Bridge, vlakbij de plek waar deze foto is genomen. Aan de overkant ligt Mozambique. Het aapje is Zambiaans.