Een journalistieke droom

Fascinatie voor rivieren

TEKST: DICK VERSTEEG

hoofdredacteur Reizen langs Rivieren

Al vanaf mijn jeugdjaren ben ik gefascineerd door rivieren. De tuin van ons ouderlijk huis grensde pal aan de Giessen, waar we speelden op vlotten, ons voortbewogen in roeiboten en kano’s, naar de dobbers van onze hengels tuurden en schaatsten tijdens strenge winters. 

Vergeleken met de rivier de Merwede is de Giessen een kalm voortkabbelend stroompje. Het werd pas echt spannend als je in een kano via de sluis deze brede en snelstromende rivier opvoer. 

Paradijselijke plekjes

De kunst was ongeschonden tussen de passerende Rijnaken over te steken om te belanden op de door riet omzoomde zandstrandjes. Tijdens de zomermaanden waren dat paradijselijke plekjes waar je uren kon kijken naar de passerende schepen en ook kon zwemmen tussen de kribben. 

Vakantiereizen

De fascinatie voor rivieren bleef niet beperkt tot Nederland. Tijdens de vakantiereizen met mijn ouders naar Zuid-Frankrijk of Italië werd vaak gezocht naar een overnachtingsplaats aan een rivier. Zo maakten we in Frankrijk als kind voor het eerst kennis met de Seine en kampeerden we aan de oevers van de Rhône. 

Het idee  
Tijdens mijn werk als dagbladjournalist onstond het idee om een serie artikelen te wijden aan rivieren. Samen met een fotograaf zou ik van bron tot monding reportages maken over interessante zaken in het stroomgebied. 

Hoewel het plan op de redactie enthousiast werd ontvangen, zou het niet worden uitgevoerd. De consequentie – een journalist en een fotograaf in vaste dienst die vrijwel permanent op reportage zijn – bleek destijds praktisch niet haalbaar.   

Internet

Door de komst van het internet is mijn journalistieke droom jaren later alsnog werkelijkheid geworden. In 2010 nam mijn journalistieke productiebureau DICKVMEDIA het oorspronkelijke concept in uitvoering onder de naam Reizen langs Rivieren.                                                       

Reportages

Sindsdien reis ik samen met mijn partner Tonny IJsselstijn van bron tot monding langs rivieren. We bouwen gestaag aan reportages en rivierverhalen en zien de bijdragen van de ‘Fotoreporters’ daarbij als een welkome aanvulling.