Abdij van Orval

Romaanse kunst, Art Déco, kaas en bier

In het stroomgebied van de Semois, niet ver verwijderd van de Belgische grens met Frankrijk en Luxemburg is de 8 km zuidelijk van Florenville gesitueerde Abdij van Orval een bezienswaardigheid van formaat.

Vóór het betreden van zowel de huidige gebouwen als de ruïnes van het voormalige klooster, is het de moeite waard om twintig minuten uit te trekken voor een videopresentatie. 

Bier en kaas

Daarin wordt uitleg verschaft over de geschiedenis van de abdij en de wijze waarop de hier nog steeds werkende kloostergemeenschap op ambachtelijke wijze bier en kaas maakt.

Helaas zijn die activiteiten in levende lijve uitsluitend te aanschouwen op de jaarlijkse open dagen van het klooster.

Kunstcollecties

Tijdens de wandeling door de tuinen en gebouwen komen liefhebbers van kunst riant aan hun trekken. In de achttiende eeuwse kelders zijn oogstrelende collecties bijeen gebracht. Aanbevelenswaardig is ook een bezoek aan de apotheek.

Sinds 1070

De Abdij van Orval is gesticht is 1070 en maakt sinds 1132 deel uit van de cisterziënzerorde. 

Het tijdens de Franse revolutie volledig verwoeste klooster, werd vanaf 1926 herbouwd. Architect Henry Vaes bleef in zijn ontwerp trouw aan het traditionele cisterziënzer grondplan. Als aanvulling gebruikte hij ook kenmerken van Romaanse kunst en Art Déco.

De legende van Mathilde

De Mathilde-bron in de Abdij van Orval herinnert aan de legende van de Italiaanse gravin Mathilde van Toscanië, die omstreeks 1076 per ongeluk haar trouwring in een bron liet vallen. 

Omdat het een geliefd aandenken was aan haar overleden echtgenoot Godfried–met-de-Bult richtte de gravin zich wanhopig in gebed tot de Maagd Maria. 

Ring in bek

Toen zij enige tijd later de bron bezocht, dook een forel op met de ring in zijn bek. Volgens de overlevering zou zij daarop de wens hebben uitgesproken dat het gebied voortaan zou luisteren naar de naam Aurea Vallis (Gouden Vallei). 

De naam van Orval (or=goud en val=vallei) is zo te verklaren. De forel met de ring staat ook afgebeeld op het logo van de etiketten van de flesjes Orvalbier. 

Ambachtelijke productie van bier en kaas 

Het bier van Orval geniet wereldfaam en wordt sinds 1931 in de abdij op ambachtelijke wijze gebrouwen.

Dat gebeurde aanvankelijk om de herbouw van het klooster mede te financieren. Op dit moment worden de inkomsten verdeeld over sociale hulpverlening en het onderhoud van de kloostergebouwen.

Drie maanden rijpen

De rijping van de kaas neemt drie maanden in beslag. De natuurlijke korst wordt met de hand gewassen en krijgt daardoor een karakteristieke smaak en soepele textuur. 

Twee bereidingen

Tijdens het fabricageproces worden steeds 320 blokken van twee kilo geproduceerd. Er zijn twee bereidingen: een oude kaas en een variant waarin Orvalbier is verwerkt. Zowel het bier als de kaas zijn te koop in de abdijwinkel.

De Semois van bron tot monding