Zwitsers bergdorp ontsnapt aan steenlawine

Het bergdorp Brienz/Brinzauls boven de rivier de Albula in het zuidoostelijk deel van de Zwitserse Alpen is deze zomer ternauwernood ontsnapt aan een natuurramp. 

In mei moesten de 84 inwoners worden geƫvacueerd omdat een groot deel van de rotshelling boven het dorp steeds dieper het dal in schoof.

Deze Google Earth-opname toont de afstand tussen de schuivende berghelling en het dorp in het begin van dit jaar. Inmiddels ligt het puin tot op enkele meters van de gebouwen.

Geologen hadden op basis van grondmetingen ingeschat dat het dorp op korte termijn kon worden bedolven onder het gesteente van de al jarenlang constant bewegende bergwand. Zij waarschuwden voor een lawine van ongeveer een half miljoen kubieke meter losgeraakte bergwand. 

Medio juni kwam die voorspelling deels uit. Een groot deel van het gesteente denderde met luid geraas omlaag, maar kwam op enkele meters van de eerste gebouwen van het dorp tot stilstand.

Deze drone-opname tijdens ons bezoek aan het bedreigde gebied toont de situatie begin juni. Kort daarna schoof het gesteente op de berghelling een flink stuk verder richting dorp.

De inwoners zijn inmiddels teruggekeerd in hun woning, maar moeten er rekening mee houden dat zij bij nieuwe verschuivingen opnieuw zullen worden geƫvacueerd.

Het instabiele grondgebied rond Briens/Brinzauls veroorzaakte enkele jaren geleden onder andere een verschuiving van de rails van het Albula-spoortraject langs de gelijknamige rivier. 

Voor niet-bewoners van het bergdorp zijn toegangswegen nog altijd afgesloten