Unieke luchtfoto’s van Watersnoodramp

Drama 1953 herdacht in monumentaal luchtfotoboek

Een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij bezorgde ons land in de winter van 1953 de grootste natuurramp in de naoorlogse geschiedenis.

Na het bezwijken van Noordzeedijken werd een catastrofe aangericht in de delta van onze grote rivieren en vonden ruim 1.800 mensen de dood.

Zeventig jaar na dato wordt deze tragische gebeurtenis op unieke wijze herdacht in het monumentale fotoboek ‘Watersnoodramp en Deltawerken vanuit de wolken’.

In Papendrecht ontstond in 1953 een groot gat in de dijk langs de Beneden Merwede, waardoor de Alblasserwaard onderliep.
© Fotobureau Roel Dijkstra.

Dit in groot formaat uitgebrachte boekwerk vertelt het verhaal van de ramp en de daaropvolgende Deltawerken aan de hand van spectaculaire en doorgaans nog niet eerder gepubliceerde luchtfoto’s.

De meeste beelden zijn gemaakt door Bart Hofmeester (1921-2001), een pionier van de commerciële luchtfotografie, die vanaf het begin van de jaren ’50 grote delen van Nederland vastlegde. 

Luchtfotograaf Bart Hofmeester
© Fotobureau Roel Dijkstra.
Een boerderij in het dorp Den Bommel langs het Haringvliet. Voor de deur staan twee paarden die ramp hebben overleefd.
© Fotobureau Dijkstra.
De Rijksweg 15 tussen Ridderkerk en Gorinchem raakte door dijkdoorbraken langs de Beneden Merwede onbegaanbaar.
© Fotobureau Roel Dijkstra.

Tragiek in detail

De tragiek van de Watersnoodramp is in detail vastgelegd en toont  doorgebroken dijken en verwoeste dorpen.

Dijkdoorbraak in Kruiningen op Zuid-Beveland langs de Westerschelde.
© Fotobureau Roel Dijkstra.
Dezelfde locatie in Kruiningen als op de foto hierboven, 70 jaar later. Het dijkgat van 1953 werd deels met caissons gedicht. Deze zijn verwijderd na de reconstructie van het gebied.
© Fotobureau Roel Dijkstra.

Ook recente opnamen

Uit de duizenden opnamen zijn voor het boek 250 foto’s geselecteerd. Ongeveer 40 daarvan zijn recent geschoten door fotograaf Roel Dijkstra, die in het bezit is van het complete archief van collega Hofmeester.

Verbluffende verschillen

Een deel van het actuele beeldmateriaal is gemaakt vanuit hetzelfde perspectief waarmee de oude foto’s tot stand kwamen. De verschillen zijn vaak verbluffend; sommige dorpskernen zijn zeventig jaar na dato nog nauwelijks te herkennen.

Deltawerken

Ook in de jaren na de Watersnoodramp volgde Hofmeester nauwgezet de bouw van de 13 Deltawerken, die ons land tegen hernieuwd onheil moesten beschermen. 

Haringvlietdam

De afsluiting van het Haringvliet van de Noordzee was een langdurige en ingrijpende operatie. De rivieren Maas en Rijn komen hier uit en schepen moesten hier kunnen blijven passeren.

De bouw van de Haringvlietdam begon in 1956 met de aanleg van een dwars op de stroom gesitueerde bouwkuip met dijken. Dit nieuwe stuk polder was 1,4 km lang en 560 meter breed.

De bouwkuip als basis voor de afsluiting van het Haringvliet.
© Fotobureau Roel Dijkstra.
De Haringvlietdam in de winter van 1987
© Fotobureau Roel Dijkstra.
Bij Willemstad aan het Haringvliet zijn tussen 1957 en 1967 de Volkeraksluizen gebouwd. Het waterbouwkundige complex is vernoemd naar de rivier die vandaag de dag nog steeds één van de drukst bevaren wateren van ons land is.

© Fotobureau Roel Dijkstra.
De stormvloedkering bij Capelle aan den IJssel was de eerste van de 13 Deltawerken. Achter deze gemeente aan de Hollandse IJssel bevindt zich de Zuidplaspolder, het laagste punt van ons land. De kering kan binnen een half uur worden gesloten.
© Fotobureau Roel Dijkstra.
De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg is gebouwd tussen 1991 en 1997 en werd bedacht als oplossing voor de te lage dijken in de omgeving. De kering sluit bij een waterpeil van 3 meter boven NAP bij Rotterdam.
© Fotobureau Roel Dijkstra.

Uitgeverij Watermerk

Het indrukwekkende en 256 pagina’s tellende boekwerk is samengesteld door Marc van Velzen, collectiebeheerder bij het Watersnoodmuseum in het Zeeuwse Ouwerkerk en is op de markt gebracht door Uitgeverij Watermerk BV. (www.watermerk.eu)

Winkelprijs €39,95.

ISBN 978-90-78388-326

Bij uitgeverij Watermerk verschenen eerder ook luchtfotoboeken over onder andere Rotterdam en Dordrecht en de Drechtsteden.

Meer informatie: http://www.watermerk.eu